Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Φάνον (υφυπουργός Ενέργειας ΗΠΑ) επισκέφθηκε τον IGB κατά το πέρασμα Pompeo από την Ελλάδα

Ο Φάνον (υφυπουργός Ενέργειας ΗΠΑ) επισκέφθηκε τον IGB κατά το πέρασμα Pompeo από την Ελλάδα
Η παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού ενέργειας αφορούσε αυτοψία του IGB
Δεν υπάρχει ανησυχία για την πορεία του IGB παρά τις καταγραφόμενες αιτιάσεις από την ισχυρή γυνάικα που είναι επικεφαλής του έργου Τεοντόρα Γκεοργκίεβα.
Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους για τα ενεργειακά δίκτυα απεξάρτησης από τα ρωσικά συμφέροντα μετά την έλευση Pompeo στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του XRONOS.gr αλλά και επιχειρηματικών παραγόντων σε Κομοτηνή (και Καβάλα) μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, στο περιθώριο κοινής περιοδείας του σε έργα υψηλής ενεργειακής σημασίας με τον Έλληνα ομόλογό του Υφυπουργό Εξωτερικών (Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας) Κώστα Φραγκογιάννη.

Η παρουσία Φάνον στην Κομοτηνή αφορούσε αυτοψία στο έργο κατασκευής του IGB, που έχει ως στόχο να στείλει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, μέσω Κομοτηνής. .

Τον κο Φάνον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της εργοδότριας ICGB και της κατασκευάστριας (ΑΒΑΞ) και τον ενημέρωσαν για την πρόοδο του έργου το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και διασυνδεσιμότητα της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με την ολοκλήρωση του έργου, ο αγωγός IGB πρόκειται να συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora. Το μήκος του αγωγού είναι 182 χιλιόμετρα, έχει διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 3 δισ. κ.μ. με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία.

«Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία παγκοσμίως, στην ΑΒΑΞ δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε το ιστορικό επιτυχημένων έργων υποδομής, με τη βοήθεια και τη στενή συνεργασία της εργοδότριας ICGB», ανέφερε εκπρόσωπος της ΑΒΑΞ.

Δεν αποκλείεται πάντως το έργο να λάβει μια σιωπηρή παράταση όπως έχουν αφήσει να ενοηθεί πηγές του ΥΠΕΝ, αλλά δε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί καθώς αποτελεί μέρος της συνολικής ενεργειακής στρατηγικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης