Αποσύρθηκε η διάταξη για εξόφληση πάσης φύσεως οφειλών των ΟΤΑ από το ειδικό τέλος ΑΠΕ

Αποσύρθηκε η διάταξη για εξόφληση πάσης φύσεως οφειλών των ΟΤΑ από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, εγκρίθηκε χθες το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και τη λειτουργία των ΟΤΑ, κατά την δεύτερη ανάγνωσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Στο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί αύριο Πέμπτη στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος προχώρησε στην απόσυρση του άρθρου 47, το οποίο παρείχε την κατ'εξαίρεση δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν την εξόφληση πάσης φύσεως οφειλών από τα χρηματικά υπόλοιπα που προέρχονται από το ειδικό τέλος των ΑΠΕ καθώς και τα αντίστοιχα έσοδα των χρήσεων 2020 και 2021.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τον κλάδο των παραγωγών ΑΠΕ, με την ΕΛΕΤΑΕΝ να αποστέλλει σχετική επιστολή στην Κυβέρνηση και τους εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την απόσυρσή της. Σε σχετική της ανακοίνωση, η ένωση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η διάταξη είναι άδικη για τις κοινότητες που φιλοξενούν έργα ΑΠΕ, ενώ ζητά να επιταχυνθεί η απόδοση των σχετικών ποσών.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, το θεσμοθετημένο από το νόμο ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ, το οποίο ισούται με το 1,7% του κύκλου εργασιών των αιολικών πάρκων, έως σήμερα προοριζόταν αποκλειστικά για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης, κατά προτεραιότητα στις τοπικές κοινότητες όπου βρίσκονται οι σταθμοί.

Ωστόσο, με το άρθρο 47 του σχεδίου νόμου για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί και θα συνεχίσουν να παρακρατούνται από τα αιολικά πάρκα μπορεί να χρησιμοποιούνται για σκοπούς που δεν αφορούν άμεσα τις τοπικές κοινότητες. Κάτι που, σύμφωνα με την ένωση, δημιουργεί αισθήματα αδικίας σε κατοίκους περιοχών που φιλοξενούν αιολικά πάρκα.

Επιτάχυνση της απόδοσης

Μάλιστα, η ένωση καλούσε την η Κυβέρνηση να επιταχύνει την απόδοση στους οικιακούς καταναλωτές και τους ΟΤΑ, των πόρων που παρακρατούνται από τους σταθμούς Α.Π.Ε. Επίσης, ζητά από το ΥΠΕΝ να δημοσιεύει τις εκθέσεις του ν. 3468/2006 των ΟΤΑ που περιλαμβάνουν τις δράσεις και έργα που υλοποιήθηκαν από τους πόρους αυτούς ώστε η τοπική κοινωνία να γνωρίζει το ύψος των κονδυλίων και τον τρόπο αξιοποίησής των.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο κ. Λιβάνιος επέφερε επίσης βελτιωτικές αλλαγές στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου, με τις οποίες οι δήμοι μπορούν να επιχορηγούνται από τα χρηματικά διαθέσιμα που τηρούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 80 εκατ ευρώ (από 40 που αρχικά προβλέπονταν στο σχέδιο νόμου) για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους για αξιώσεις από προμήθειες αγαθών, υπηρεσιών ή εκτέλεσης έργων που καθίστανται τελεσίδικες ώς τις 31/10/2020, δίνοντας και ένα επιπλέον περιθώριο 15 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου.

Το υπουργείο Εσωτερικών, επίσης, κατέθεσε τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι το σύνολο των επιμελητηρίων της χώρας υπάγονται στην κείμενη νομοθεσία της κινητικότητας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης