Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η άνοδος των τιμών LNG ευνοεί την ΔΕΠΑ που έχει πρόσβαση σε αέριο αγωγού - Ανάκτηση μεριδίων

Η άνοδος των τιμών LNG ευνοεί την ΔΕΠΑ που έχει πρόσβαση σε αέριο αγωγού - Ανάκτηση μεριδίων
Ελκυστικές προτάσεις και ανταγωνιστικά τιμολόγια επί τάπητος από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στις διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους πελάτες της
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τους μεγάλους πελάτες της (βιομηχανικούς και ηλεκτροπαραγωγούς) για την ανανέωση των συμβάσεων προμήθειας φυσικού με στόχο να κλείσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην ευνοϊκή για τη ΔΕΠΑ συγκυρία της ανόδου της τιμής του LNG στην διεθνή αγορά, εξέλιξη που καθιστά πιο ανταγωνιστικό το αέριο αγωγού που προμηθεύεται η εταιρία από την Gazprom και την τουρκική Botas.

Η ΔΕΠΑ δεν μπόρεσε να το αξιοποιήσει όσο οι ανταγωνιστές εκμεταλλεύτηκαν τις  χαμηλές τιμές LNG που κυριάρχησαν στην αγορά το 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω των δεσμεύσεων με ρήτρες τake or pay στα συμβόλαια με τους διεθνείς προμηθευτές της και αυτός ήταν ο βασικός λόγος της σημαντικής υποχώρησης των μεριδίων της.

Ευκαιρία για την ΔΕΠΑ το «τέλος των χαμηλών τιμών»

H άνοδος των τιμών LNG και οι εκτιμήσεις για το «τέλος των χαμηλών τιμών» αποτελεί για την ΔΕΠΑ ευκαιρία ανάκτησης μεριδίων και η διοίκηση της εταιρίας έχει προσαρμόσει αντίστοιχα την εμπορική πολιτική της θέτοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πελάτες της ελκυστικές προτάσεις και ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Η εταιρία εμφανίζεται να έχει ανακτήσει ήδη ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυσή του το επόμενο διάστημα με την υπογραφή συμβάσεων με τρεις μεγάλους καταναλωτές.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών περί σταθεροποίησης των τιμών LNG σε υψηλότερα επίπεδα , δημιουργεί αβεβαιότητα στους μεγάλους καταναλωτές ακόμη και σε αυτούς που το 2019 προχώρησαν σε εισαγωγές για ιδιοκατανάλωση, οι οποίοι στρέφονται σε προμηθευτές που διαθέτουν αέριο μέσω αγωγών, όπως η ΔΕΠΑ, η Mytilineos και η Προμηθέας Γκας (Ομιλος Κοπελούζου- Gazprom).

Υψηλός βαθμός αβεβαιότητας το 2021

H εμπορική πολιτική της ΔΕΠΑ σε αυτή τη συγκυρία λαμβάνει υπόψη και τις δεσμεύσεις με ρήτρες take or pay που σημαίνει ότι αποτιμάται το κόστος της μη απορρόφησης ποσοτήτων ως παράμετρος της διαμόρφωσης της τιμολογιακής πολιτικής, με αποτέλεσμα να διαθέτει στην αγορά ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών του LNG ανατρέπει τα δεδομένα της αγοράς η οποία εκτιμάται ότι το 2021 θα κινηθεί με υψηλό βαθμό μεταβλητότητας και αβεβαιότητας για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης