Τελευταία Νέα

Α.Σδούκου: Στην πρόταση για το νέο σχήμα διαγωνισμών ΑΠΕ και δημοπρασίες για υπεράκτια αιολικά

Α.Σδούκου: Στην πρόταση για το νέο σχήμα διαγωνισμών ΑΠΕ και δημοπρασίες για υπεράκτια αιολικά
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΝ, επιδίωξη είναι να εκπονηθεί ένα μακροπρόθεσμο ρυθμιστικό πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια
Στην ελληνική πρόταση για το νέο σχήμα διαγωνισμών ΑΠΕ θα περιλαμβάνονται και ανταγωνιστικές διαδικασίες για την κατακύρωση τιμών αναφοράς από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Αυτό αποκάλυψε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην καταληκτική της τοποθέτηση χθες (7/10) στην ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με αντικείμενο το θεσμικό πλαίσιο των offshore αιολικών πάρκων.

Αυτό σημαίνει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα περιλαμβάνεται στις κατηγορίες ΑΠΕ, για τις οποίες η ελληνική πλευρά θα αιτηθεί στην DG Comp τη θέσπιση ενός νέου σχήματος διαγωνισμών. Κάτι που συνεπάγεται ότι, όταν «ωριμάσουν» οι σχετικές επενδύσεις, θα υπαχθούν σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης, διεκδικώντας τιμή αναφοράς μέσα από μειοδοτικές δημοπρασίες.

Οριστικοποίηση του τρόπου τιμολόγησης

Η αναφορά της κ. Σδούκου φανερώνει πως, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών δεν συντρέχουν λόγοι για «κλείδωμα» τιμής αναφοράς εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών, όπως συμβαίνει με άλλες όχι τόσο διαδεδομένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών. Επίσης, καταδεικνύει μία πτυχή της προεργασίας που έχει ήδη ξεκινήσει το υπουργείο, ώστε να ρυθμίσει όλες τις παραμέτρους που θα επιτρέψουν ο συγκεκριμένος κλάδος να αποκτήσει παρουσία και στην Ελλάδα.

Έτσι, με την ένταξή του στην πρόταση για το νέο σχήμα διαγωνισμών, δρομολογείται η οριστικοποίηση του τρόπου με τον οποίο θα τιμολογείται η ενέργεια από τα υπεράκτια αιολικά, την ίδια στιγμή που επίσης δρομολογείται από το ΥΠΕΝ η διαμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα η Γενική Γραμματέας στην ομιλία της στην ημερίδα.

Τρεις πυλώνες για το θεσμικό πλαίσιο

Όπως επισήμανε στην ομιλία της, η συνολική ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες, δηλαδή τη χωροθέτηση και αδειοδότηση, τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεθοδολογία καθορισμού των αποζημιώσεών τους. Και στους τρεις πυλώνες, γνώμονας για τις οποίες αποφάσεις είναι η αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε μακρύ χρονικό ορίζοντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενδεικτικό ότι, όπως υπογράμμισε, στη χωροθέτηση και αδειοδότηση θα επιχειρηθεί να προληφθούν οι οποίες αντιδράσεις, «καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες», από την υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων. Επίσης, όσον αφορά τις αποζημιώσεις, όπως υπογράμμισε η κ. Σδούκου, στόχος είναι να στηριχθεί η νέα τεχνολογία βραχυπρόθεσμα, αλλά από την άλλη πλευρά να αναδειχθούν τα οφέλη της μακροπρόθεσμα.


Κώστας Δεληγιάννης
kdel@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης