Τελευταία Νέα

WoodMac: Στα 5 τρισ. δολ. κοστολογείται η ανθρακική ουδετερότητα της Κίνας - Τα βασικά εμπόδια

WoodMac: Στα 5 τρισ. δολ. κοστολογείται η ανθρακική ουδετερότητα της Κίνας - Τα βασικά εμπόδια
Η Woodmac εκτιμά ότι οι ηλιακές, αιολικές και αποθηκευτικές ικανότητες θα πρέπει να αυξηθούν 11 φορές στα 5.040 GW έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020

Ο στόχος της Κίνας να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060 θα απαιτήσει επενδύσεις άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Ο Πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο ότι η Κίνα θα επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα πριν από το 2060, την πρώτη φορά που η μεγαλύτερος εκπομπός διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο έχει δεσμευτεί να τερματίσει την καθαρή συμβολή της στην αλλαγή του κλίματος.

Εάν τελεσφορήσει όλο αυτό, η δέσμευση θα επιφέρει τη μεγαλύτερη μείωση στην προβλεπόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη από οποιαδήποτε δέσμευση για το κλίμα που έχει γίνει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ερευνητική κοινοπραξία Climate Action Tracker.

Τι χρειάζεται

Για να επιτύχει η Κίνα τον στόχο της, η Woodmac εκτιμά ότι οι ηλιακές, αιολικές και αποθηκευτικές ικανότητες θα πρέπει να αυξηθούν 11 φορές στα 5.040 GW έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.

Η χωρητικότητα ισχύος με καύση άνθρακα θα πρέπει να μειωθεί στο ήμισυ, ενώ το αέριο πρέπει να σταματήσει στο ίδιο επίπεδο με το 2019, ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία.

«Το πιο δύσκολο μέρος της αλλαγής δεν είναι η επένδυση ή το μέγεθος των προσθηκών ανανεώσιμης ικανότητας αλλά η κοινωνική μετάβαση που θα την συνοδεύσει. Η μείωση της χωρητικότητας του άνθρακα κατά το ήμισυ θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας στην εξόρυξη, επηρεάζοντας τις επαρχίες που εξαρτώνται από τα έσοδα και τη δημιουργία απασχόλησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Prakash Sharma, επικεφαλής αγορών σε Ασία-Ειρηνικό της Woodmac.

Τα εμπόδια

Ένα σημαντικό εμπόδιο στον ουδέτερο από άνθρακα στόχο της Κίνας είναι η έλλειψη επεκτάσιμων εναλλακτικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον τομέα των μεταφορών και της βιομηχανίας. Η συμβουλευτική εταιρεία δήλωσε ότι οι εκπομπές άνθρακα της Κίνας από αυτούς τους δύο τομείς πέρυσι έφτασαν τους 5,7 δισεκατομμύρια τόνους, περίπου τόσο μεγάλες όσο οι συνολικές εκπομπές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης