Φυσικό Αέριο

Ρωσία: To πρόστιμο της Πολωνίας στον Nord Stream 2 είναι μια κίνηση για να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ

Ρωσία: To πρόστιμο της Πολωνίας στον Nord Stream 2 είναι μια κίνηση για να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ
Υπονομεύεται η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια λέει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Πολωνίας να επιβάλει ένα μεγάλο πρόστιμο κατά της Gazprom για τη συμμετοχή της στο έργο αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ελήφθη για να ευχαριστήσει την Ουάσινγκτον, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η εκπρόσωπος, Maria Zakharova, δήλωσε επίσης ότι το πρόστιμο ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Την Τετάρτη, η Πολωνία επέβαλε πρόστιμο στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom άνω των 29 δισεκατομμυρίων ζλότι (7,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 χωρίς την έγκριση της Βαρσοβίας.
Επισης πέντε δυτικές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, η γαλλική Engie Energy, η γερμανική Uniper, η αυστριακή OMV, η αγγλο-ολλανδική Shell και η γερμανική Wintershall, καταδικάσθηκαν επίσης σε συνολικό πρόστιμο 234 εκατ. ζλότι (52 εκατ. ευρώ).
Η πολωνική αντιμονοπωλιακή αρχή (UOKiK) κατηγορεί τις εταιρείες αυτές ότι δημιούργησαν μια κοινή επιχείρηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της.

Το 2016, το UOKiK είχε αποφανθεί πως ο Nord Stream 2 μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό και είχε αρνηθεί να εγκρίνει την κοινοπραξία, πριν αρχίσει δύο χρόνια αργότερα διαδικασία σε βάρος έξι εταιρειών.

«Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου του Γραφείου Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών, οι οντότητες καλούνται να ακυρώσουν τις συμφωνίες που συνήφθησαν για τη χρηματοδότηση του αγωγού αερίου Nord Stream 2», αναφέρεται στην ανακοίνωση του UOKiK.

Η Πολωνία, η Ουκρανία, καθώς και οι χώρες της Βαλτικής αντιτίθενται στον Nord Stream 2 εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «πολιτικό» σχέδιο.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης