Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Αποθήκη Καβάλας: Ανελαστικές οι προθεσμίες του διαγωνισμού λόγω της λίστας PCI

Αποθήκη Καβάλας: Ανελαστικές οι προθεσμίες του διαγωνισμού λόγω της λίστας PCI
Δύσκολα θα υπάρξει νέα παράταση στην εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, που λήγει στις 19 Οκτωβρίου
Εξαιρετικά κρίσιμος αναδεικνύεται ο παράγοντας χρόνος στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του υπό εξάντληση κοιτάσματος φυσικού αερίου της Καβάλας με στόχο τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Η επιτυχία εγχειρήματος της ιδιωτικοποίησης φαίνεται ότι εξαρτάται άμεσα από τη δυνατότητα που θα έχει ο επενδυτής, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από κονδύλια της ΕΕ. Και αυτό, σε μια περίοδο που τα μεγάλα έργα φυσικού αερίου είναι αμφίβολο ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς το φυσικό αέριο, θεωρείται μεν μεταβατικό καύσιμο στην πορεία προς την οικονομία του μηδενικού άνθρακα, δεν παύει όμως να εκπέμπει CO2.

Έτσι η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας που είναι ενταγμένη στη λίστα των έργων PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) θα πρέπει να διεκδικήσει την παραμονή της σε αυτή, ώστε στη συνέχεια να έχει προοπτικές χρηματοδότησης από το CEF. Η λίστα PCI θα αναθεωρηθεί το 2021 και το έργο αν δεν προλάβει τις προθεσμίες, τότε δεν αποκλείεται η απένταξή του.

Μόλις ένα έργο φυσικού αερίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ενεργειακά έργα της 4ης λίστας PCI, που εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στις 2 Οκτωβρίου 2020 την έγκριση χρηματοδότησης από τα κονδύλια CEF για 10 έργα, εκ των οποίων μόνον το ένα, αφορούσε σε φυσικό αέριο και συγκεκριμένα σε διασυνδετήριο αγωγό Σερβίας- Βουλγαρίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, που μετά από αρκετές αναβολές λήγει στις 19 Οκτωβρίου, δύσκολα θα πάρει νέα παράταση, παρά το γεγονός ότι έχουν συντελεστεί αλλαγές ως προς τους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον εκδηλώνεται μεταξύ άλλων από δυο κινεζικούς ομίλους την Energean Oil and Gas και τον ΔΕΣΦΑ. Η αποχώρηση της γαλλικής Storengy, θυγατρικής της Engie, που οι πληροφορίες την έφεραν μέχρι πρόσφατα να κατεβαίνει μαζί με την Energean και την Τέρνα στον διαγωνισμό, έχει ήδη ανατρέψει ισορροπίες, με τους εναπομείναντες παίκτες να αναζητούν νέους συμμάχους με εμπειρία operator στις αποθήκες αερίου, όπως ορίζει η προκήρυξη. Ευρωπαίοι διαχειριστές, οι οποίοι προσεγγίστηκαν στο μεταξύ, δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία.

Τα πλεονεκτήματα της λίστας PCI

Η 5η λίστα PCI αναμένεται για τις αρχές του 2021 και σύμφωνα με την Επιτροπή τα ενεργειακά έργα που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να εξυπηρετούν τους στόχους για το Κλίμα και να “αντέχουν” στην πολιτική του μηδενικού άνθρακα.

Η επιχορήγηση από τα κονδύλια CEF και η απλούστευση/επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών, μαζί με το “ευρωπαϊκό διαβατήριο” είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των έργων που εντάσσονται στη λίστα PCI.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) έχει ανακοινώσει ότι στο τέλος του 2021 σταματά τη χορήγηση δανείων σε έργα ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης