Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αποδοτικότερη η «σκακιέρα» των φωτοβολταϊκών - Νέα μελέτη για την ευρύτερη χρήση των ΑΠΕ

Αποδοτικότερη η «σκακιέρα» των φωτοβολταϊκών - Νέα μελέτη για την ευρύτερη χρήση των ΑΠΕ
H ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή  πιο ευέλικτων ηλιακών συλλεκτών για την χρήση των νοικοκυριών

O σχεδιασμός ηλιακών πάνελ σε γραμμές σκακιέρας αυξάνει την ικανότητά τους να απορροφούν φως κατά 125%, σύμφωνα με νέα έρευνα, που αναμεταδίδει το techxplore.com.

Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή λεπτότερων, ελαφρύτερων και πιο ευέλικτων ηλιακών συλλεκτών που θα μπορούσαν με την σειρά τους να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία περισσότερων σπιτιών και για χρήση σε ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων.

Η διαπίστωση των επιστημόνων

Η μελέτη - με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης και διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο NOVA της Λισαβόνας (CENIMAT-i3N) - διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο τα διαφορετικά σχέδια επιφανείας επηρέασαν την απορρόφηση του ηλιακού φωτός σε ηλιακά κύτταρα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο σχεδιασμός της σκακιέρας βελτίωσε τη διάθλαση, η οποία ενίσχυσε την πιθανότητα απορρόφησης του φωτός που στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για να ενισχύσει την απορρόφηση φωτός των ηλιακών κυττάρων σε ελαφριά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προϊόντα από πλακάκια οροφής έως πανιά σκαφών και εξοπλισμό κατασκήνωσης.

O Dr. Christian Schuster από το Τμήμα Φυσικής είπε: «Βρήκαμε ένα απλό τέχνασμα για την ενίσχυση της απορρόφησης των λεπτών ηλιακών κυττάρων. Οι έρευνές μας δείχνουν ότι η ιδέα μας ανταγωνίζεται την ενίσχυση της απορρόφησης πιο εξελιγμένων σχεδίων - ενώ ταυτόχρονα απορροφά περισσότερο φως στο βάθος επίπεδο και λιγότερο φως κοντά στην ίδια την επιφανειακή δομή. Αυτός ο σχεδιασμός προσφέρει δυνατότητες περαιτέρω ενσωμάτωσης ηλιακών κυττάρων σε λεπτότερα, εύκαμπτα υλικά και ως εκ τούτου δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για χρήση ηλιακής ενέργειας σε περισσότερα προϊόντα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης