Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Goldman Sachs : H νίκη του Biden θα μπορούσε να είναι «θετικός καταλύτης» για τις τιμές του πετρελαίου

Goldman Sachs : H νίκη του Biden θα μπορούσε να είναι «θετικός καταλύτης» για τις τιμές του πετρελαίου
Μια κυβέρνηση του Biden θα μπορούσε να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στις τιμές του πετρελαίου καθιστώντας την παραγωγή - ειδικά για σχιστόλιθο - πιο ακριβή και πιο ρυθμισμένη
Παρά τη ζοφερή προοπτική ζήτησης για ενέργεια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία, η Goldman Sachs παραμένει αισιόδοξη τόσο στις τιμές του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Δεν περιμένουμε από τις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ να εκτροχιάσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις μας για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με το Blue Wave να είναι στην πραγματικότητα θετικός καταλύτης», έγραψε η ομάδα commodities της τράπεζας σε ερευνητικό report την Κυριακή σύμφωνα με το CNBC.

Η Goldman βλέπει βελτιωμένη ζήτηση το 2021 και αυστηρότερη προσφορά τόσο για το αέριο όσο και για το σχιστολιθικό πετρέλαιο που αντικαθιστά τα εκλογικά αποτελέσματα, αν και μια κυβέρνηση Biden θα μπορούσε να προσφέρει μια περαιτέρω ώθηση στις τιμές του πετρελαίου καθιστώντας την παραγωγή - ειδικά για σχιστόλιθο - πιο ακριβή και πιο ρυθμισμένη.

Eνέργεια χωρίς ρύπανση

Εάν εκλεγεί, ο Biden θα επιδιώξει να επιτύχει έναν ενεργειακό τομέα χωρίς ρύπανση άνθρακα έως το 2035 και οι αναλυτές αναμένουν από τη κυβέρνησή του να επιβάλει κανονισμούς που θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής σχιστόλιθου με μέτρα όπως φόρους και περιορισμούς μεθανίου, τους οποίους η κυβέρνηση Trump είχε χαλαρώσει.
Η Goldman εκτιμά ότι τέτοιοι φόροι θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος έως και 5 $ ανά βαρέλι. Και η αναμενόμενη αδυναμία του δολαρίου στοn Biden παρέχει επίσης στήριξη για άνοδο των τιμών.

Ενώ ο Biden είπε ότι το fracking δεν θα ήταν στην ατζέντα, μια δημοκρατική κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να κινηθεί για να μειώσει το εύρος της εξερεύνησης σχιστόλιθου με περιορισμούς στην ομοσπονδιακή γεώτρηση και εγκρίσεις αγωγών.
Ο πρώην αντιπρόεδρος κινείται επί του παρόντος έναντι του Trump με διψήφια ποσοστά σε μεγάλες εθνικές δημοσκοπήσεις.

Εάν ο Trump επανεκλεγεί, ενώ οι πολιτικές υπέρ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε ισχύ, «ο αντίκτυπός του θα ήταν πιθανότατα μέτριος στην καλύτερη περίπτωση», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman, «δεδομένης της πιο ισχυρής αλλαγής στην εστίαση των επενδυτών για την ενσωμάτωση μετρήσεων ESG και των σχετικών ανακατανομών εταιρικού κεφαλαίου μακριά από ορυκτά καύσιμα. "

Ακόμα και στην περίπτωση εκλογής του Biden και αποκατάστασης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν και άρση κυρώσεων που επέτρεπαν στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ να επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές, ο «ανεφοδιασμός σχιστόλιθου» θα αντισταθμίσει τις αυξημένες εξαγωγές του Ιράν, υποστηρίζει το σημείωμα.
Εάν μια συμφωνία του Ιράν συμβάλει στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, λέει η Goldman, το σχιστολιθικό και η σχετική παραγωγή φυσικού αερίου δεν θα είναι κερδοφόρα, θέτοντας υπό πίεση την προσφορά τους.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ΕΙΑ προβλέπει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα συνεχίσει να μειώνεται έως το 2020.
Ωστόσο, η επιστροφή στη συμφωνία αντιμετωπίζει πολυάριθμα εμπόδια - ιδίως την συγκατάθεση από το Ιράν - και μπορεί να μην αποτελεί άμεση προτεραιότητα για μια κυβέρνηση Biden.

Κόστος παραγωγής

Η τράπεζα αναμένει στενότητα στον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ακόμη και όταν η μέτρηση της εξέδρων στην πλούσια σε σχιστόλιθο λεκάνη Permian αρχίζει να αυξάνεται για πρώτη φορά από τα κύματα shutdowns που άρχισαν τον Μάρτιο, όταν η τιμή του πετρελαίου έπεσε εν μέσω της πανδημίας και ενός πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδική Αραβία και Ρωσία.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ σημείωσε την υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση από την ύφεση με 15 νέες εξέδρες, σύμφωνα με την S&P Global Platts, ανεβάζοντας τον αριθμό των πλατφορμών σε εθνικό επίπεδο πάνω από 300 για πρώτη φορά σε σχεδόν τέσσερις μήνες. Ωστόσο, παραμένει σοβαρά καταθλιπτικό, με την εθνική εξέδρα να μετράει περισσότερο από το ήμισυ σε σύγκριση με τους αριθμούς πριν από την πανδημία, καθώς το υψηλό κόστος του σχιστόλιθου εμποδίζει ιδιαίτερα την ανάκαμψή του εν μέσω προβλέψεων του West Texas Intermediate που συνεχίζει να κυμαίνεται κατά μέσο όρο 40 $ το βαρέλι το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης