Κ.Simson: Σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα - 40 GW «πράσινης» χωρητικότητας υδρογόνου έως το 2030

Κ.Simson: Σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα - 40 GW «πράσινης» χωρητικότητας υδρογόνου έως το 2030
Ο άνθρακας και ο λιγνίτης αποτελούν τώρα περίπου το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ

Η Kadri Simson, κορυφαίος ενεργειακός αξιωματούχος της ΕΕ επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα. Όπως αναμεταδίδουν οι Financial Times, ο συγκεκριμένος στόχος θα απαιτήσει μια ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης, τεράστιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες τεχνολογίες και την ταχεία κατάργηση ενός τομέα άνθρακα που τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό την βιομηχανική ανάπτυξη της ηπείρου από τον 19ο αιώνα.

Πολλά κράτη μέλη έχουν καταργήσει τον άνθρακα ταχύτερα από ό, τι είχε προβλεφθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Simson στους Financial Times. «Οι περισσότερες κυβερνήσεις είτε έχουν ήδη καταργήσει τον άνθρακα είτε έχουν ορίσει υλοποίησης των συγκεκριμένων πρακτικών».

Το χαμηλότερο ρεκόρ άνθρακα

Ο άνθρακας και ο λιγνίτης αποτελούν τώρα περίπου το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ - το χαμηλότερο ρεκόρ. Το εκτεταμένο κλείσιμο εργοστασίων με καύση άνθρακα στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια οδήγησε επίσης σε απότομες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, υπάρχουν χώρες στις οποίες ο άνθρακας και άλλα ορυκτά καύσιμα αποτελούν τον πυρήνα του ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών, όπως για παράδειγμα η Εσθονία που βασίζεται στο σχιστόλιθο για να καλύψει το 70% των ενεργειακών αναγκών του. Η Πολωνία, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είναι επίσης ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας με άνθρακα (40% των ενεργειακών αναγκών της).

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δαπανήσουν κατά μέσο όρο 38% ενός ταμείου 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελείται από επιχορηγήσεις και δάνεια για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους σύμφωνα με τους πράσινους στόχους.

Εκτός αυτού, θα χρειαστεί η αρωγή της κοινής γνώμης, γιατί «διαφορετικά, δεν θα επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας».

Υδρογόνο

Η εκτεταμένη υποδομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη πρέπει να αξιοποιηθεί ως μέρος της ώθησης του μπλοκ για τη δημιουργία «πράσινου υδρογόνου». Νωρίτερα φέτος, η ΕΕ ξεκίνησε μια στρατηγική για το υδρογόνο που στοχεύει να ενώσει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να αυξήσουν ριζικά τη χρήση του φυσικού αερίου που έχει χαρακτηριστεί ως «καύσιμο του μέλλοντος».

Στο πλαίσιο των κλιματικών στόχων της, η επιτροπή θέλει 40 GW «πράσινης» χωρητικότητας υδρογόνου έως το 2030. Οι υποστηρικτές λένε ότι το καύσιμο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απολιγνιτοποίηση.

Τους επόμενους μήνες, οι Βρυξέλλες θα ασκήσουν πιέσεις για υψηλότερους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέτρα για την προώθηση μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης και ένα «κύμα ανακαίνισης» στον κατασκευαστικό τομέα, ως μέρος της πορείας προς την ουδετερότητα του άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης