Ενέργεια

ΙΟΒΕ: Βάσεις για ανάπτυξη της οικονομίας οι "πράσινες" επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΙΟΒΕ: Βάσεις για ανάπτυξη της οικονομίας οι
Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά παραμένει σταθερά η ακριβότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
Οι νέες "πράσινες" επενδύσεις που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ θα αποτελέσουν τις βάσεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στο δεύτερο "Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία" που εξέδωσε το ΙΟΒΕ για το Σεπτέμβριο, οι επτά άξονες των πράσινων επενδύσεων αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, τις ενεργειακές διασυνδέσεις και δράσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την επέκταση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης και ανάπτυξη υποδομών, τις δράσεις για την προστασία της φύσης, την απολιγνιτοποίηση, το χωροταξικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και σε διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.

Το δελτίο επισημαίνει το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα τόσο σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό όσο και το φυσικό αέριο, ενώ διαπιστώνει οριακή υποχώρηση Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο αλλά αισθητή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά παραμένει σταθερά η υψηλότερη στην Ευρώπη σημειώνοντας μάλιστα ανοδική πορεία τους τελευταίους 5 μήνες.

Ανοδικές τάσεις στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Συγκεκριμένα με ανοδικές τάσεις από τον Απρίλιο του 2020, τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε τέσσερις φορές υψηλότερη τιμή (47,1€/MWh) από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (8,8€/MWh).

Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020 ακολούθησε τις πτωτικές τάσεις των βασικών αγορών στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον 45% υψηλότερη σε σχέση με τη μέση spot τιμή στις αγορές Ολλανδίας και Γερμανίας.

Επίσης καταγράφεται σταθερή αντιστροφή της πτωτικής πορείας της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (EU Allowance) διαγράφοντας σταθερή άνοδο από τον Μάρτιο 2020. Η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 τον Σεπτέμβριο του 2020 διαμορφώθηκε στα 27,60 €/tCΟ2, σημειώνοντας αύξηση 4,3% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020.

Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής

Εξάλλου το Δελτίο του ΙΟΒΕ καταγράφει ήπια άνοδο επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 86,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 85,6 τον Αύγουστο, καθώς και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε οριακά κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, αλλά είναι σημαντικά μικρότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου και συγκεκριμένα κατά -7,3%.

Το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο αναφέρει επίσης ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούλιο (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) κατά +7% και συρρίκνωση εμπορικού ελλείμματος κατά 24,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης