Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα γραμμή χρηματοδότησης 330 εκατ. από ΕΤΕπ στη ΔΕΗ για το δίκτυο διανομής

Νέα γραμμή χρηματοδότησης 330 εκατ. από ΕΤΕπ στη ΔΕΗ για το δίκτυο διανομής
O όμιλος διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Eγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων νέα γραμμή χρηματοδότησης της ΔΕΗ, ύψους € 330 εκατ. για επενδύσεις της περιόδου 2021-2023 που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Δικτύου Διανομής στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η ΔΕΗ στην σχετική της ανακοίνωση, ο όμιλος διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποτελεί στρατηγικό χρηματοδοτικό εταίρο, υποστηρίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου σε έργα μεγάλης σημασίας για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας και το περιβάλλον.

Yπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής, κεντρική θέση έχει η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε όλες τις παροχές χαμηλής τάσης, οι οποίες αριθμούν περί τα 7,5 εκατομμύρια. Οι «έξυπνοι» μετρητές θα ανοίξουν τον δρόμο για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως την εξοικονόμηση ενέργειας χάρις στην παρακολούθηση της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων. Επίσης, θα καταργήσουν τη φυσική καταμέτρηση της κατανάλωσης για την έκδοση των λογαριασμών, που πέρα από τη μείωση του λειτουργικού κόστους του ΔΕΔΔΗΕ, θα σημαίνει επίσης και την κατάργηση των «έναντι» χρεώσεων.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως ότι, χάρις στη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας με το κέντρο τηλεμέτρησης, θεωρούνται το καλύτερο «αντίδοτο» στις ρευματοκλοπές, αφού στην περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρας λαθροχειρίας, ο «έξυπνος» μετρητής θα στείλει αμέσως σήμα στο κέντρο τηλεμέτρησης, ενημερώνοντας σχετικά.

Έτσι, η αποκεντρωμένη παραγωγή ρεύματος, η ενίσχυση της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε εφαρμογές όπως η θέρμανση και οι μεταφορές (ηλεκτροκίνηση), αλλά και το μοντέλο του prosumer, θέτουν τον ΔΕΔΔΗΕ και τα δίκτυα διανομής στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης. Από την άλλη πλευρά, τα 500-800 εκατ. ευρώ που καταβάλλουν σε ετήσια βάση όλοι οι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη λειτουργία των πετρελαϊκών σταθμών στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και οι ρύποι που εκπέμπουν αυτοί οι σταθμοί, επαρκούν για να καταδείξουν τα πολλαπλά οφέλη από το σχέδιο διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ, προκειμένου έως το 2029 όλα τα νησιά να ενταχθούν στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης