Επικαιρότητα

Σύνοδος Κορυφής: Επιδίωξη της Αθήνας το χρονοδιάγραμμα κυρώσεων στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Επιδίωξη της Αθήνας το χρονοδιάγραμμα κυρώσεων στην Τουρκία
Η Αθήνα αναμένει από την ηγεσία της Ε.Ε να βάλει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία, με το οποίο καθίσταται σαφές ότι το ευρωπαϊκό μαστίγιο των κυρώσεων δε θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο
Για έναν ακόμη μαραθώνιο, στον οποίο η επιδίωξη δεν είναι άλλη από μια ξεκάθαρη και αυστηρή διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων για τις συνέπειες της τουρκικής προκλητικότητας, προετοιμάζεται η ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής.
Το στίγμα των ελληνικών προθέσεων έδωσε, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής τονίζοντας ότι αναμένει απέναντι δστην τουρκική «συνέπεια» των προκλήσεων την ευρωπαϊκή «συνέπεια» των κυρώσεων.

Σύμφωνα με το skai.gr η Αθήνα αναμένει από την ηγεσία της Ε.Ε να βάλει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία, με το οποίο καθίσταται σαφές ότι το ευρωπαϊκό μαστίγιο των κυρώσεων δε θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς είναι ακόμα μακριά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φανεί έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επιμείνει στο μονοπάτι των προκλήσεων και των παραβατικών συμπεριφορών απέναντι στην Ελλάδα.

Αύριο η ελληνική πλευρά αναμένει μια ξεκάθαραση διατύπωση, ενώ πάντα υπάρχει μια διαπραγμάτευση για το πώς θα καταλήξουν οι λέξεις στα κείμενα της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να υπάρξουν επιμέρους συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με ομολόγους του προκειμένου να συζητήσει αυτό το θέμα. Πάντως, αυτό που θέλει η Αθήνα είναι να γίνει σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την Τουρκία ώστε είτε να αλλάξει στρατηγική είτε να επιμείνει σε αυτή τη στάση και να υποστεί τις κυρώσεις.

Σαφείς αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διστακτική στάση απέναντι στην Τουρκία και τον πρόεδρο της, Recep Tayyip Erdogan, άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ να φανεί συνεπής και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο: το Oruc Reis επέστρεψε για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία άνοιξε τα Βαρώσια, ενώ οι τουρκικές αρχές ανάγκασαν το αεροσκάφος όπου επέβαινε ο Νίκος Δένδιας να κάνει κύκλους επί 20 λεπτά διότι δεν του επέτρεπαν να περάσει από τον FIR της Άγκυρας.

Οι αιχμές Μητσοτάκη σε ΕΕ

Σαφείς αιχμές κατά της ΕΕ για το γεγονός ότι διστάζει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται ότι παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά.
Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει προκειμένου η συμπεριφορά αυτή να έχει τις ανάλογες συνέπειες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής
Παράλληλα, επεσήμανε πως ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, να μπει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη κάτι που έγινε δεκτό.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στη Σύνοδο του ΕΛΚ, τη νέα προκλητική ενέργεια τη Τουρκίας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Φλώρος (αρχηγός ΓΕΕΘΑ): Οι Έλληνες να νιώθουν ήσυχοι και ασφαλείς – Υπάρχει αποφασιστικότητα

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι Έλληνες οφείλουν να είναι και να νιώθουν ήσυχοι, αισθανόμενοι ασφάλεια» διεμήνυσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας τη συνάντησής του με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.
Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, τον κ. Αγοραστό στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και οι Έλληνες οφείλουν να είναι και να νιώθουν ήσυχοι, αισθανόμενοι ασφάλεια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πάντα έτοιμες να παρέχουν αυτήν την ασφάλεια στο ελληνικό λαό» τόνισε.
«Υπάρχει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία» συμπλήρωσε εμφατικά.
Να σημειωθεί ότι οι Φλώρος και Αγοραστός αναφέρθηκαν στην καλή συνεργασία που έχουν μεταξύ τους, όπως έγινε και στην πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία.

Σε στενό κλοιό από τις ελληνικές δυνάμεις το Oruc Reis - Ο χάρτης με τα ελληνικά και τουρκικά πλοία στο Καστελόριζο

Με κλειστούς τους πομπούς του κινείται το Oruc Reis, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία βρίσκεται περίπου 45 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου και έχει κατεύθυνση βορειοανατολική.
Είναι στο νότιο τμήμα της παράνομης τουρκικής Navtex, ενώ από την Τουρκία λένε πως έχει ποντίσει καλώδια.
Σύμφωνα με πηγές, όμως, δεν γίνονται έρευνες.
Οι ελληνικές δυνάμεις το έχουν υπό στενή παρακολούθηση τόσο με τα πλοία του στόλου, όσο και με τα υποβρύχια.
Τα υποβρύχια έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τα ηχοβολιστικά αν και εφόσον τα χρησιμοποιήσει το Oruc Reis.
Μάλιστα, αγωνία φαίνεται να έχει η Άγκυρα για να εντοπίσει τα ελληνικά υποβρύχια και γι’ αυτό προέβη και σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης