Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Για συνέπεια στις αποφάσεις πιέζει ο Μητσοτάκης - Michel: Πολλοί ηγέτες φέρνουν το θέμα της Αν. Μεσογείου

Για συνέπεια στις αποφάσεις πιέζει ο Μητσοτάκης - Michel: Πολλοί ηγέτες φέρνουν το θέμα της Αν. Μεσογείου
H EE διστάζει να βάλει φρένο στις προκλήσεις του Erdogan
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει συνέπεια όσον αφορά τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για την τουρκική προκλητικότητα, συζητείται σήμερα (16/10/2020) στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα του Oruc Reis.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, με την ελληνική πλευρά να πιέζει, αν μη τι άλλο, να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα διαμηνύει ότι η ΕΕ είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ακόμη και πριν από το Δεκέμβριο.
«Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά.
Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.
Στον αντίποδα, όμως, η ΕΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να συγκρουστεί με την Τουρκία, κάτι που ο Recep Tayyip Erdogan εκμεταλλεύεται δεόντως, προκειμένου να τεστάρει τόσο τα αντανακλαστικά της Ελλάδας όσο και τις διαθέσεις των Βρυξελλών.
Σε κοινή συνέντευξή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, προχώρησαν σε μια κίνηση-ελιγμό δίνοντας διορία μίας εβδομάδας στον Erdogan για να αποσύρει το Oruc Reis από το Καστελόριζο.
Στην ουσία όμως πρόκειται για ακόμα μία εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τον Erdogan. Κι αυτό διότι, την ίδια ημέρα που λήγει το… τελεσίγραφο της ΕΕ, παύει και η ισχύς της τουρκικής NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι προσδοκίες της Ελλάδας

Αναφερόμενος στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη Σύνοδο Κορυφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι ότι υπάρχει «ένα πλαίσιο τριών αξόνων».
«Το πρώτο είναι μία σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου γιατί έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις δύο σημείων, του σημείου 18 και του σημείου 20 των προηγούμενων συμπερασμάτων από την Τουρκία, άρα δεν μπορούμε να παραμείνουμε σταθεροί.
Το τρίτο είναι να περιγραφεί ένα πλέγμα για το πώς θα εξειδικευθεί το πλέγμα τής στήριξης -αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις- ή των κυρώσεων εάν συνεχίσει η Τουρκία τις προκλήσεις» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «κι εμείς αυτό που κοιτάμε είναι πώς θα εξειδικευθούν αυτές οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν, αυτό το πλέγμα μέτρων και κυρώσεων, ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να επιβάλει κυρώσεις όταν η ίδια το κρίνει, μέσα από τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων εβδομάδων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποια είναι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η κόκκινη γραμμή είναι προάσπιση πάντα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
«Όσον αφορά την κυριαρχία, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο, τα χωρικά ύδατα έχουν σαφή προσδιορισμό, είναι τα 6 ναυτικά μίλια με πάντα φυσικά το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει αυτά τα χωρικά ύδατα έως τα 12 ναυτικά μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο στο μέλλον.
Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα, που δεν είναι σαφώς οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα.
Είναι το ζήτημα που βρίσκεται προς διευθέτηση με την τουρκική πλευρά και γι' αυτό υπάρχει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών προκειμένου να οριοθετηθεί και αυτό το ζήτημα, που είναι μία εκκρεμότητα δεκαετιών για να λυθεί και αυτή η πηγή δηλητηρίου στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
Σχετικά με τη διατυπωμένες από την αξιωματική αντιπολίτευση θέσεις για επέκταση στα 12 μίλια, ο κ. Πέτσας είπε πως «όταν είναι κανείς στην αντιπολίτευση μπορεί να επιδιώκει μικροπολιτικά οφέλη, υψώνοντας τόνους δεξιά και αριστερά».
«Όχι όμως στα εθνικά θέματα.
Εδώ χρειάζεται σοβαρότητα και η σοβαρότητα που χρειάζεται επιδεικνύεται από την ελληνική κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας.

Αξιωματούχος ΕΕ: Προσπάθεια για ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία

Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση σήμερα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.
«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša προσερχόμενος στη σύνοδο.
«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το φλερτ με το… θερμό επεισόδιο

H Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, φλερτάροντας με ένα θερμό επεισόδιο και επιδιώκοντας –όπως εκτιμούν αναλυτές- να αναγκάσει τη χώρα μας να είναι εκείνη που «θα πατήσει πρώτη τη σκανδάλη».
Το  Oruc Reis συνεχίζει να αλωνίζει στη Μεσόγειο και να πλησιάζει προς το Καστελόριζο, αμφισβητώντας ευθέως πλέον το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.
Με βάση την τουρκική NAVTEX, η πορεία του ερευνητικού σκάφους καταλήγει στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, με την Άγκυρα να επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Το Kanuni διασχίζει το Αιγαίο

Ωστόσο, η Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο στο Oruc Reis.
Τις τελευταίες ώρες, το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni πλέει σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος, κινούμενο Ν.Δ. της Ρόδου, της Κω και της Καλύμνου, ενώ στις 01:00 πμ βρισκόταν ανάμεσα στη Λέρο και τη νησίδα Λέβιθα και στις 06.00 έπλεε ανάμεσα σε Μύκονο και Ικαρία. Προορισμός του, η Μαύρη Θάλασσα.
Photo2

Για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων διαβεβαιώνει η Ελλάδα

Το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν κινούνται βορειοανατολικά και η πορεία τους παρακολουθείται από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πάντα έτοιμες να παρέχουν ασφάλεια στο ελληνικό λαό» ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Λάρισα ο Κωνσταντίνος Φλώρος.
 Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε τη Λάρισα, όπου βρέθηκε στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων.
Σε δήλωσή του, μίλησε για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας ότι «εκτελούν αυτό για το οποίο υπάρχουν, δηλαδή παράγουν ασφάλεια για το ελληνικό κράτος».
Παράλληλα, είπε ότι «υπάρχει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και διπλωματία, όλα αυτά στα οποία έχει αναφερθεί κατά κόρον η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας», στέλνοντας το μήνυμα πως «οφείλουν όλοι οι Έλληνες να είναι ήσυχοι και όλα θα πάνε καλά».

Ξεπέρασε τον εαυτό του ο Erdogan

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος ξεπέρασαν τον εαυτό του μιλώντας ακόμα και για επέμβαση της Γαλλίας.
Σε ομιλία του, ο Erdogan ισχυρίστηκε ότι υπάρχει βάρος από την κληρονομιά των (Οθωμανών) προγονών, η Τουρκία έχει δικαίωμα να επεκτείνεται και να επεμβαίνει «οπού υπάρχει βία» και οπού είχαν φτάσει οι πρόγονοι των Τούρκων, από τη Λιβύη στη Σομαλία από την Αρμενία μέχρι οπουδήποτε είναι αναγκαίο.
«Κάποιοι μας λένε "μην επεκτείνεστε".
Μα υπάρχει βία...
Στη Λιβύη υπάρχει βία.
Δεν μπορούμε να σωπάσουμε.
Στα 911 χιλιόμετρα των συνόρων μας υπάρχει βία.
Στη Συρία υπάρχει βία.
Τι να κάνουμε να σωπάσουμε;
Από την άλλη στη Σομαλία υπάρχει βία.
Εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε.
Υπάρχει μια ιστορική ευθύνη που μάς έχουν φορτώσει οι πρόγονοί μας.
Και δε σταματάμε, και προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας εκεί που πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης