Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Ποιο είναι το μέγεθος του τραπεζικού ρίσκου στην ενεργειακή μετάβαση - Τι λένε κολοσσοί του κλάδου

Oilprice: Ποιο είναι το μέγεθος του τραπεζικού ρίσκου στην ενεργειακή μετάβαση - Τι λένε κολοσσοί του κλάδου
Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να συμβεί εν μια νυκτί, αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Oilprice

Η JP Morgan δεσμεύθηκε να βοηθήσει τους πελάτες να ευθυγραμμίσουν την επιχείρησή τους με τους στόχους εκπομπών της συμφωνίας του Παρισιού. Η HSBC ανακοίνωσε χρηματοδότηση πράσινης ενέργειας ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Oilprice.

Μια ομάδα επενδυτών αξίας 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία παρότρυνε τους βαριούς εκπομπούς να αλλάξουν ρότα. Ένας άλλος Όμιλος, αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι θα θέσει στόχους χαμηλότερων εκπομπών για το δικό του επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Αυτές είναι ιστορίες από τις τελευταίες δύο εβδομάδες και φαίνεται να δείχνουν την νέα τάση.

Stories... προ πανδημίας

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση του Oilprice, δεν πρόκειται για μια εντελώς καινούργια συνήθεια. Ειδικότερα, οι αμερικανικές τράπεζες άρχισαν να διστάζουν να συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοδότηση δανείων σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από την πτώση των τιμών του τρέχοντος έτους και την πανδημία.

Η παραγωγικότητα αποδείχθηκε χαμηλότερη από τις προβλέψεις και οι δανειολήπτες βυθίζονταν βαθύτερα στο χρέος. Οι τράπεζες έπρεπε να προστατευτούν. Αλλά φέτος, η τάση έχει ενταθεί σημαντικά καθώς το κίνημα της πράσινης ενέργειας πήρε σημαντική ώθηση από τα σχέδια μετά την πανδημία αποκατάστασης, με τους δημιουργούς τους να υποστηρίζουν ότι η μόνη ανάκαμψη που είχε νόημα ήταν η πράσινη ανάκαμψη. Οι δανειστές «μύρισαν» τις νέες ευκαιρίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, έχει συνδέσει τη διανομή του ταμείου Ανάκαμψης 750 εκατ. ευρώ με την απαίτηση το 37% των χρημάτων να χρησιμοποιείται για έργα πράσινης ενέργειας. Αλλά η Ευρώπη δεν είναι η μόνη. Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές φέτος αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές από αυτές των ορυκτών καυσίμων. Υπήρξε μια πτώση, αλήθεια, αλλά ήταν χαμηλότερη από αυτήν στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.

Η πραγματικότητα

Η τεχνολογία των ΑΠΕ δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως σε κλίμακα για να παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται ο κόσμος, και ακόμα κι αν ήταν, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν σημαντικό μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», εξήγησε η Leslie Beyer.

«Η μετάβαση σε ένα πλήρως ανανεώσιμο μέλλον ενέργειας θα είναι δύσκολη. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σε όλο τον κόσμο. Η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 25% έως το 2040. Αυτό σημαίνει ότι η κλίμακα και η υποδομή έχουν σημασία.  Χρειαζόμαστε την τεχνολογική τεχνογνωσία των ανδρών και γυναικών της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίοι έχουν παραδώσει δύναμη στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια, για να βοηθήσουν στην παροχή λύσεων που χρειαζόμαστε για το μέλλον» συμπλήρωσε.

«Δεν θα περιγράφαμε τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ως «σοβαρή»για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι η μετάβαση ξεκίνησε από ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν από δεκαετίες, το κόστος τροφοδοσίας του πλανήτη από καθαρή ενέργεια μόνο θα ήταν πολύ ακριβό», δήλωσε ο Andrew Goldstein, πρόεδρος της μεσιτείας εμπορευμάτων Atlas Commodities.

Ο κίνδυνος

Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να συμβεί εν μια νυκτί. Και αν οι τράπεζες το αγνοούν αυτό, κινδυνεύουν να «καούν» από την ενθουσιώδη αγκαλιά τους με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποφυγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η πλήρης έξοδος από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν επιβλαβής για τους δανειστές, καθώς και τους δανειολήπτες» σημειώνει ο ο Paul Stockley, επικεφαλής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δικηγορική εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης