ΕΛΑΠΕ: Ένεσεις 100 εκατ.στο ΕΤΜΕΑΡ από την μέση τάση, 200 εκατ. από Δικαιώματα, Ταμείο Ανάκαμψης και Εισφορές

ΕΛΑΠΕ: Ένεσεις 100 εκατ.στο ΕΤΜΕΑΡ από την μέση τάση, 200 εκατ. από Δικαιώματα, Ταμείο Ανάκαμψης και Εισφορές
Το ΎΠΕΝ μελετά παράλληλα την παραμετροποίηση των παλαιών συμβάσεων ΑΠΕ, ώστε να μην εφαρμοσθεί οριζόντια η έκτακτη εισφορά
Τρία συν ένα μέτρα εξετάζει το ΥΠΕΝ για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.
Πρόκειται:
1. Για την αύξηση της του ΕΤΜΕΑΡ στην μέση τάση με στόχο τα 100 εκατ ευρώ
2. Την αύξηση των εσόδων από τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, από 65% σε 85% για μια περίοδο τουλάχιστον 2 ετών με στόχο τα 100 εκατ ευρώ
3.
Το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο επίσης τα 100 εκατ ευρώ.
4. Παραμετροποίηση για έκτακτη εισφορά σε έργα ΑΠΕ με εγγυημένες τιμές που διαθέτουν παλαιές συμβάσεις.


Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στην μέση τάση


Στην ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης που υπεγράφη πέρυσι τον Σεπτέμβριο για την ανακατανομή του ΕΤΜΕΑΡ,
και εκτός από τις μειώσεις της χρέωσης στα τιμολόγια χαμηλής τάσης προέβλεπε σημαντικές αυξήσεις σε επιχειρήσεις της μέσης τάσης (πλην βιομηχανίας), προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό την πίεση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου η ενεργοποίηση της απόφασης θα φέρει έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ. Οι αυξήσεις που θα επιβληθούν αναδρομικά από 1/1/2019 αφορούν σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και άλλες κατηγορίες δημοσίων οργανισμών και θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση έως και 10% του κόστους ρεύματος.

Μετά από σχετικό αίτημα του ΣΕΤΕ το υπουργείο μελετάει την εξαίρεση από την απόφαση των ξενοδοχείων λόγω του πλήγματος που υπέστη ο κλάδος από την πανδημία ή εναλλακτικά την κατανομή των αυξήσεων σε βάθος 5ετίας και αρχής γενομένης από το 2021. 
Υπενθυμίζεται ότι η περσινή υπουργική απόφαση προέβλεπε για τη μέση τάση αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ από τα 8,67 ευρώ/MWh σε 17 ευρώ/MWh.


Στο 85% για δύο έτη τα έσοδα από δικαιώματα


Mία δεύτερη πηγή εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ που εξετάζει το υπουργείο είναι η ανακατανομή των πόρων του Πράσινου Ταμείου με την αύξηση των εσόδων από τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, από 65% σε 85% για μια περίοδο τουλάχιστον 2 ετών, μέτρο που θα ενισχύσει τον ΕΛΑΠΕ με άλλα 100 εκατ.


Κλειδί οι εισορές για το εύρος της έκτακτης εισφοράς


Η τρίτη πηγή είναι το Ταμείο Ανάκαμψης,
από το οποίο το υπουργείο θα επιχειρήσει να καλύψει ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, προσβλέποντας στην έγκρισή του από την ΕΕ δεδομένου ότι η πανδημία είχε επίπτωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου στα έσοδα από ΕΤΜΕΑΡ.

Από τις εισροές που θα διασφαλίσουν οι τρεις παραπάνω πηγές θα εξαρτηθεί τελικά το εύρος της έκτακτης εισφοράς στις εγγυημένες τιμές έργων ΑΠΕ με υψηλές ταρίφες, μέτρο που έχει προκαλέσει αναβρασμό στον κλάδο και είναι η τέταρτη πηγή.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει καταπιαστεί με την παραμετροποίηση των παλαιών συμβάσεων έτσι ώστε να μην πάει σε οριζόντια μέτρα, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις Τράπεζες για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου στις δανειακές συμβάσεις των παραγωγών ΑΠΕ.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης