Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επαφή Γ. Τσίπρα με Α. Miller: Συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών φορέων και της ρωσικής Gazprom

Επαφή Γ. Τσίπρα με Α. Miller: Συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών φορέων και της ρωσικής Gazprom
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου το φετινό πρώτο δίμηνο ήταν αυξημένες κατά 20,6% σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο του 2016
Την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας της Gazprom με τους ελληνικούς φορείς προμήθειας φυσικού αερίου εξέφρασαν, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Μόσχα, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αlexey Miller.
Οι δύο άνδρες σύμφωνα με πληροφορίες διαπίστωσαν, ότι η συνεργασία της Gazprom με τους ελληνικούς φορείς του τομέα φυσικού αερίου συνεχίσθηκε καθ’ όλο το 2016 με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα
Συμφώνησαν, μάλιστα, ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να συνεχισθεί, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και ενισχύοντας την ενεργειακή σταθερότητα και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής και συζήτησαν τρόπους προώθησης των στόχων αυτών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού αναφέρεται ότι στο φετινό διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου «συνεχίστηκε η θετική δυναμική στη ζήτηση: Η Ελλάδα εισήγαγε ρωσικό αέριο κατά 20,6% περισσότερο σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο του 2016».

Αύξηση εισαγωγών από τη Gazprom

Εξάλλου σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού που μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti συνολικά το 2016 οι εξαγωγές της Gazprom προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 35% σε σχέση με το 2015.
To 2016 οι εισαγωγές αερίου από τη Gazprom έφθασαν τα 2,68 δισ. κυβικά μέτρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή άνοδος στην κατανάλωση φυσικού αερίου οφείλεται στην αυξημένη χρήση για ηλεκτροπαραγωγή, που ειδικά τους τελευταίους μήνες του 2016 και κυρίως τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2017, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, οπότε και ενισχύθηκε η ζήτηση ηλεκτρισμού λόγω κακοκαιρίας, αλλά και αυξημένων εξαγωγών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Gazprom εκτιμά ότι τουλάχιστον ως το 2025 το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά θα αυξάνεται έστω και ελαφρά, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας.
Σήμερα η Gazprom εφοδιάζει το 34% της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου.
Σύμφωνα με στελέχη της Gazprom το ρωσικό αέριο παραμένει το φθηνότερο της αγοράς: Το υγροποιημένο αμερικανικό φυσικό αέριο (LNG) κοστίζει περίπου 30% ακριβότερα απ’ ότι το αέριο που πουλά η Gazrpom μέσω της πιο ακριβής ευρωπαϊκής της διαδρομής, δηλαδή του ουκρανικού διαδρόμου μεταφοράς.
Για το 2017 πάντως προβλέπεται αύξηση της τιμής πώλησης του αερίου στην Ευρώπη, στα επίπεδα των 180 -190 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, από τα 167 δολ/1.000 κ.μ., που ήταν το χαμηλότερο του 2016 και των τελευταίων 12 χρόνων.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι στην Ευρώπη θα αυξηθεί τόσο το μερίδιο του LNG, όσο και της Gazprom, καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή αερίου μειώνεται συνεχώς λόγω της εξάντλησης των κοιτασμάτων της Βόρειας Θάλασσας και των περιορισμένων δυνατοτήτων του πεδίου Croningen της Ολλανδίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης