Ενέργεια

Η ισραηλινή εταιρεία αγωγών υπογράφει συμφωνία για την μεταφορά πετρελαίου από τα ΗΑΕ στην Ευρώπη

Η ισραηλινή εταιρεία αγωγών υπογράφει συμφωνία για την μεταφορά πετρελαίου από τα ΗΑΕ στην Ευρώπη
Η κρατική EAPC ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δεσμευτικό μνημόνιο συμφωνίας με τη MED-RED Land Bridge στο Αμπού Ντάμπι
Η ισραηλινή εταιρεία αγωγών EAPC ανακοίνωσε την Τρίτη 20/10/2020 ότι έχει υπογράψει μια προκαταρκτική συμφωνία για να βοηθήσει τη μεταφορά πετρελαίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού που συνδέει την πόλη Ελάτ της Ερυθράς Θάλασσας και το μεσογειακό λιμάνι του Ashkelon.
Σύμφωνα με το Reuters εάν οριστικοποιηθεί, η συμφωνία θα είναι μια από τις πιο σημαντικές εταιρικές σχέσεις που έχουν προκύψει από τότε που το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομάλυναν τις σχέσεις τους .
Η κρατική EAPC ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δεσμευτικό μνημόνιο συμφωνίας με τη MED-RED Land Bridge στο Αμπού Ντάμπι τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια τελετής με τον επισκεπτόμενο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin.

Μαζί με το πετρέλαιο των ΗΑΕ, οι δύο εταιρείες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη «χερσαία γέφυρα» τους, η οποία εξοικονομεί χρόνο, καύσιμα και κόστος έναντι της διέλευσης του καναλιού του Σουέζ, για τη μεταφορά πετρελαίου. Θα μπορούσε να παρέχει ταχύτερη πρόσβαση στους καταναλωτές στην Ασία στο πετρέλαιο που παράγεται στις περιοχές της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.

"Η MED-RED βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με σημαντικούς παράγοντες στη Δύση και στην Ανατολή για μακροπρόθεσμες συμφωνίες παροχής υπηρεσιών", ανακοίνωσε η EAPC.
Δεν αποκάλυψε οικονομικά στοιχεία, αλλά ανέφερε ότι η συμφωνία "είναι πιθανό να αυξήσει τις μεταφερόμενες ποσότητες κατά δεκάδες εκατομμύρια τόνους ετησίως."
Τα ΗΑΕ εξάγουν τη συντριπτική πλειοψηφία του αργού πετρελαίου στην Ασία.
Πηγή του Reuters δήλωσε ότι, εάν οριστικοποιηθεί, θα μπορούσε να αξίζει 700 έως 800 εκατομμύρια $ για αρκετά χρόνια και ότι οι προμήθειες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021.

Η EAPC, ή η Europe Asia Pipeline Co, λειτουργεί τον ομώνυμο αγωγό και ασχολείται με την αποθήκευση πετρελαίου και την εξαγωγή και εισαγωγή αποσταγμάτων.
Η MED-RED ανήκει στην Petromal, μια μονάδα της National Holding που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι, της ισραηλινής εταιρείας AF Entrepreneurship και της Lubber Line, ενός διεθνούς ομίλου που επικεντρώνεται στις υποδομές και την ενέργεια.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για την ισραηλινή αγορά, τόσο οικονομικά όσο και στρατηγικά, με κοινές επενδύσεις να επεκτείνουν μια δεκαετία στο μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της EAPC Erez Halfon.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η EAPC θα διαχειριστεί την αποθήκευση και τη μεταφορά του πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης