Επικαιρότητα

Στη Λευκωσία ο Μητσοτάκης για την Τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Στη Λευκωσία ο Μητσοτάκης για την Τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
Στις 11:15 η έναρξη των εργασιών - Κοινές δηλώσεις στον Τύπο στις 12:45
Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη 21/10 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει (στις 09.35) συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στις 10.50 με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fatah Al Sisi ενώ στις 11:15 είναι προγραμματισμένη η έναρξη των εργασιών.
Στις 12.45, οι τρεις ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Η ατζέντα

Στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθούν ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, οι οποίες αναμένεται να στείλουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Η Σύνοδος αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας.
Άλλωστε τη Σύνοδο θα απασχολήσει η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω της διενέργειας γεωτρητικών και σεισμικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στο επίκεντρο της Συνόδου θα τεθεί και το Κυπριακό.
Πρόεδρος της Κύπρου θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις αλλά και στην ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να ανταποκριθεί άμεσα στην εκφρασθείσα πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.
Περαιτέρω, κατά τη Σύνοδο θα συζητηθούν:
(α) τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε νέους τομείς συνεργασίας,
(β) η ενεργειακή συνεργασία,
(γ) το μεταναστευτικό,
(δ) η καταπολέμηση της τρομοκρατίας,
(ε) περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή,
(στ) η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης