Διεθνή

Brexit: Μετέωρη η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας

Brexit: Μετέωρη η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας
Michel (ΕΕ): Το Λονδίνο πρέπει να αποφασίσει για το Brexit
Η Βρετανία έχει να λάβει κυρίαρχες επιλογές για το Brexit και αυτές θα καθορίσουν τη μελλοντική της πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Michel.
Η μονομαχία ΕΕ και Ηω. Βασιλείου δεν λήγει ακόμη όπως δείχνουν τα πράγματα...
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να λάβει μια σημαντική απόφαση για το δικό του μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Δεν έχει να κάνει με την επιλογή τακτικών διαπραγμάτευσης.»
«Έχει να κάνει με την επιλογή του μοντέλου της κοινωνίας τους για το μέλλον.»
«Θέλουν οι Βρετανοί φίλοι μας να ρυθμίσουν την κρατική βοήθεια και να τηρήσουν υψηλά πρότυπα στην υγεία;»
«Εάν ναι, γιατί να μην δεσμευθούν σε αυτά».
«Ο χρόνος είναι πολύ λίγος και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε αδιάκοπα, επί όλων των θεμάτων, επί νομικών κειμένων.»
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λάβει κάποιες αποφάσεις και είναι η δική τους ελεύθερη και κυρίαρχη επιλογή.»
«Η κυρίαρχη απάντηση θα καθορίσει το επίπεδο της πρόσβασης στην εσωτερική μας αγορά».
«Ο χρόνος τελειώνει και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για όλα τα νομικά θέματα», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Michel τόνισε πάντως ότι τα 27 μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι εξίσου έτοιμα για απότομη διάσπαση των εμπορικών δεσμών στο τέλος του έτους (2020) χωρίς νέα συμφωνίας για την αποφυγή δασμών ή ποσοστώσεων από το 2021.

Barnier: Η εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία είναι ακόμη εφικτή

Οπως μεταδίδει το CNBC, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Barnier δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
«Παρά τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να εργαστούν εποικοδομητικά, εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν και εάν μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο τις επόμενες ημέρες βάσει νομικών κειμένων και αν είμαστε έτοιμοι τις επόμενες μέρες να επιλύσουμε τα κρίσιμα σημεία, τα πιο δύσκολα θέματα».

Θριλερ δίχως τέλος...

Απογοητευμένες και οι δύο πλευρές από την πορεία των συνομιλιών, προέτρεψαν η μία την άλλη να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί ένα ραγδαίο «τέλος», μετά από 5 χρόνια συνομιλιών, το οποίο θα επιβαρύνει περισσότερο την ήδη πληγείσα από τον κορωνοϊό ευρωπαϊκή οικονομία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλιεο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης