Ηλεκτρισμός

Ο Άη Στράτης «πράσινο» νησί με μπαταρίες της Tesla

Ο  Άη Στράτης «πράσινο» νησί με μπαταρίες της Tesla
Η αμερικανική εταιρεία στους προμηθευτές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία μειοδότησε στον διαγωνισμό του ΚΑΠΕ
Με μπαταρίες της Tesla θα γίνει ο Άη Στράτης «πράσινο» νησί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανικός κολοσσός είναι ο προμηθευτής των συσσωρευτών που θα χρησιμοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από την υβριδική μονάδα ΑΠΕ που θα εγκατασταθεί στο νησί.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανακηρύχθηκε μειοδότης στον σχετικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με στόχο η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού να ξεπεράσει το 85%, ενώ παράλληλα να μεγιστοποιηθεί η κάλυψη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας των αναγκών του οικισμού σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθούν μπαταρίες της Tesla, για την αποθήκευση ηλεκτροπαραγωγής από σταθμό ΑΠΕ. Η υβριδική μονάδα θα αποτελεί από μία ανεμογεννήτρια και έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, οι οποίες θα προέλθουν από τις εταιρείες Enercon και Σπυρόπουλος, αντίστοιχα. Εκτός από τις μπαταρίες, θα πλαισιώνεται επίσης από ένα Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMCS), προμηθευτής του οποίου θα είναι η εταιρεία Πρότασις.

Στο πλαίσιο του έργου «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου», προβλέπεται επίσης η μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Στα 7,7 εκατ. ευρώ το έργο

Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του νησιού.

Τα δύο υποσυστήματα θα συνεργάζονται και θα λειτουργούν ως ένα, με σκοπό την κατακόρυφη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, επίσης, τη λειτουργία και συντήρηση του έργου για 12 έτη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (εργασίες κατασκευής του υβριδικού συστήματος και υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για 12 έτη) ανέρχεται στο ποσό των 7.712.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 25 μήνες.


Κώστας Δεληγιάννης


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης