Ενέργεια

Δύσκολο το «διαζύγιο» της Πολωνίας από τον άνθρακα – Τι σχεδιάζει

Δύσκολο το «διαζύγιο» της Πολωνίας από τον άνθρακα – Τι σχεδιάζει
Οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις συνολικές ανάγκες της οικονομίας

Η Πολωνία δεν θα πάρει ολοκληρωτικά διαζύγιο από τον άνθρακα. Οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις συνολικές ανάγκες της οικονομίας, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το euronews.com. Γι' αυτό το λόγο η ενεργειακή στρατηγική της χώρας στρέφεται τώρα στην πυρηνική ενέργεια: «Πετυχαίνουμε κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη. Από την μια πλευρά φροντίζουμε το περιβάλλον και από την άλλη διατηρούμε την ενεργειακή μας επάρκεια» επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Γκρεγκόρζ Τομπιζόβσκι.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα σε ομιλία του: «Είναι ένας αγώνας για το κλίμα και τον καθαρό αέρα. Πρέπει να κάνουμε αλλαγές στον ενεργειακό μας τομέα. Πρέπει να έχουμε περισσότερη ενέργεια από φυσικό αέριο. Πιθανώς θα πρέπει να χτίσουμε πυρηνικά εργοστάσια».

Για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο, η Πολωνία θα συνεργαστεί με Γάλλους ή Αμερικανούς, καθώς δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία: «Νομίζω ότι φέτος θα έχουμε ήδη τις αποφάσεις. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Θα ήταν ανεύθυνο αν έλεγα ποιον προτιμάμε, γιατί πρόκειται για συνομιλίες που αφορούν μεγάλα ποσά χρημάτων» εξηγεί ο Πιοτρ Μούλερ, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Tα σχέδια της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η πυρηνική ενέργεια θα αποτελέσει το 20% του ενεργειακού μείγματος της χώρας: «Σε 20 χρόνια θέλουμε να έχουμε 6-9 gigawatt από πυρηνική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευάσουμε 6 αντιδραστήρες σε διάφορα σημεία της χώρας» τονίζει ο Πιοτρ Ναϊμσκι, υπεύθυνος της κυβέρνησης για θέματα στρατηγικών υποδομών ενέργειας.

Πολωνία δεν θα πάρει ολοκληρωτικά διαζύγιο από τον άνθρακα. Οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις συνολικές ανάγκες της οικονομίας. Γι' αυτό το λόγο η ενεργειακή στρατηγική της χώρας στρέφεται τώρα στην πυρηνική ενέργεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης