Γιατί θεωρείται «κλειδί» η υδροηλεκτρική ενέργεια για το μέλλον των ΑΠΕ - Ποιοι δείχνουν τον δρόμο

Γιατί θεωρείται «κλειδί» η υδροηλεκτρική ενέργεια για το μέλλον των ΑΠΕ - Ποιοι δείχνουν τον δρόμο
Η Νορβηγία ελπίζει να αποτελέσει πηγή σταθερότητας δικτύου για τους γείτονές της

Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες πρότεινε έναν νέο φιλόδοξο στόχο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για μείωση των αερίων θερμοκηπίων κατά 55% έως το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990) για να τεθεί η Ευρώπη σε τροχιά προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Για να υλοποιηθεί όμως αυτός ο στόχος, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέρα από τα ηλιακά και τα αιολικά, που συνδυάζουν σήμερα το 21% της συνολικής παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, προκύπτουν νέα δεδομένα. Ίσως, ο πιο κρίσιμος παράγοντας θα είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια.

«Ο τέλειος συνδυασμός»

«Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια από τις πιο αξιόπιστες και αποδεδειγμένες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τρία σημαντικά χαρακτηριστικά: Είναι ανανεώσιμο, διαθέσιμο κατόπιν ζήτησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ενέργειας», λέει ο Pascal Radue, Διευθύνων Σύμβουλος της GE Renewable Energy's Hydro Solutions. «Αυτός ο συνδυασμός είναι το τέλειο συμπλήρωμα για την αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλιακών και αιολικών πάρκων» συμπληρώνει.

Υβριδικά συστήματα πλωτών συλλεκτών ηλιακής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί ίσως να έχουν την τεχνική δυνατότητα να παράγουν ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που παράγεται ετησίως ανά τον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών του NREL (National Renewable Energy Laboratory) του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως αν τοποθετηθούν πλωτά ηλιακά πάνελ σε όγκους νερού που ήδη αξιοποιούνται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, θα ήταν δυνατή η παραγωγή μέχρι 7,6 terawatts ισχύος τον χρόνο από τα ηλιακά συστήματα και μόνο – ή περίπου 10.600 τεραβατώρες παραγωγής ετησίως. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν την παραγόμενη από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς ενέργεια. Συγκριτικά, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας το 2018 υπολογίζεται στις 22.300 τεραβατώρες, σύμφωνα με την International Energy Agency.

Το παρόν των υδροηλεκτρικών

Σήμερα, οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις τροφοδοτούν περίπου το 16% της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - 10% στις ΗΠΑ - με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.300 GW, με περίπου 16 GW να προστίθενται πέρυσι.

Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχει μόνο περίπου 158 GW αντλούμενης χωρητικότητας αποθήκευσης υδροδότησης σε διεθνές επίπεδο και άλλα 40 GW είναι υπό κατασκευή. Όσο περισσότερη πρόσβαση έχουν οι διαχειριστές δικτύου, τόσο ευκολότερο θα είναι να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση ενέργειας καθώς περισσότερες ανανεώσιμες πηγές αναμιγνύονται στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας

Η Νορβηγία ελπίζει να αποτελέσει πηγή σταθερότητας δικτύου για τους γείτονές της. Χάρη εν μέρει στην ορεινή γεωγραφία της, το σκανδιναβικό έθνος διαθέτει περισσότερες από 900 μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες παρέχουν το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει εύκολα πτώσεις ή αιχμές στις απαιτήσεις ενέργειας στο δίκτυό της.

Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, η χώρα θα αυξήσει τις διασυνδέσεις της με την Ευρώπη, ειδικά με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με μεγάλα υποθαλάσσια ηλεκτρικά καλώδια που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ισχύος, καθιστώντας κάθε χώρα λίγο πιο ασφαλή στο δίκτυο.

Οι Άλπεις

Μια άλλη ευρωπαϊκή περιοχή με σημαντική υδροηλεκτρική άνοδο είναι οι Άλπεις. Ειδικότερα, στις γαλλικές Άλπεις, το αντλιοστάσιο αντλίας Grand Maison - με χωρητικότητα 1,8 GW - είναι ο μεγαλύτερος σταθμός υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και ο μεγαλύτερος σταθμός αποθήκευσης άντλησης στην Ευρώπη. Τροφοδοτείται κυρίως από στροβίλους και γεννήτριες GE.

Κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος το Νοέμβριο του 2006, όταν περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά βρέθηκαν στο σκοτάδι, τα φράγματα στις Άλπεις παρείχαν 5.000 MW ισχύος σε 20 λεπτά, αρκετά για να αναπληρώσουν περίπου 5 εκατομμύρια σπίτια. Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Grand Maison κινητοποιήθηκε, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη σταθεροποίηση του δικτύου. «Η συσκότιση κινδύνευε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ήπειρο», λέει ο Havard. «Η έγκαιρη, μαζική παρέμβαση της υδροηλεκτρικής βοήθησε να σταματήσει αυτό να συμβεί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης