Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γαλλία ζητά από την Engie να καθυστερήσει τη συμφωνία LNG 7 δισ δολ στις ΗΠΑ λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών

Η Γαλλία ζητά από την Engie να καθυστερήσει τη συμφωνία LNG 7 δισ δολ στις ΗΠΑ λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών
Το συμβόλαιο της Engie αξίας 7 δισ. δολαρίων θα ήταν με την NextDecade
Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τον όμιλο ηλεκτρικής ενέργειας Engie να καθυστερήσει την υπογραφή σύμβασης εισαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω των ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συμφωνίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η παρέμβαση πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου για διαρροές μεθανίου στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών ΗΠΑ, και τον αντίκτυπό τους στην κλιματική αλλαγή ενώ εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο ευρύτερων εμπορικών διαφορών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.
Το συμβόλαιο της Engie, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ήταν με την NextDecade, η οποία αναμένεται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει με την κατασκευή του προτεινόμενου εργοστασίου εξαγωγών του Rio Grande στο Τέξας.
Το έργο «δεν ευθυγραμμίστηκε με το περιβαλλοντικό έργο της Γαλλίας και το περιβαλλοντικό όραμα», ανέφερε πηγή, προσθέτοντας ότι το αίτημα είχε προέλθει από το υπουργείο Οικονομίας.
 

Κρατική παρέμβση


Εκπρόσωπος της Engie, που ανήκει εν μέρει στο γαλλικό κράτος, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είχε αποφασίσει να δώσει περισσότερο χρόνο στη μελέτη της σύμβασης NextDecade, λέγοντας ότι «το έργο απαιτούσε μια πιο λεπτομερή εξέταση».
Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν αυτό ακολούθησε κυβερνητικό αίτημα.
Το πολιτικό και το γαλλικό ενημερωτικό δελτίο La Lettre A ανέφερε νωρίτερα ότι το κράτος είχε παρέμβει στη συμφωνία.

Η μείωση των διαρροών μεθανίου, ενός αερίου θερμοκηπίου με πάνω από 80 φορές το δυναμικό θέρμανσης του κλίματος του διοξειδίου του άνθρακα , είναι όλο και περισσότερο το επίκεντρο των ρυθμιστικών αρχών, των παραγωγών και των επενδυτών.

Η κίνηση έρχεται επίσης εν μέσω μιας αυξανόμενης διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς και τις εμπορικές διαφορές που πυροδοτούνται από διαφωνίες μεταξύ Παρισιού και Ουάσινγκτον σχετικά με τους φόρους στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη αγορά εισαγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταγωνίζονται για μερίδιο αγοράς με φθηνότερο αέριο από τη Ρωσία.
Η Engie, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, είναι ένας από τους χρηματοοικονομικούς υποστηρικτές του έργου Nord Stream που διευθύνεται από τον ρωσικό γίγαντα πετρελαίου Gazprom. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στο Nord Stream κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους "για εξαναγκαστικούς σκοπούς".

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί τις κυρώσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό για να προωθήσει τον πιο ακριβό αμερικανικό LNG.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης