Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Συναινετική η Ρωσία στην καθυστερημένη αύξηση της παραγωγής του OPEC+

Συναινετική η Ρωσία στην καθυστερημένη αύξηση της παραγωγής του OPEC+
Σε θετικό κλίμα οι συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας τον τελευταίο μήνα

Η Ρωσία δεν αποκλείει την καθυστέρηση των προγραμματισμένων αυξήσεων στην παραγωγή από τη συμμαχία του OPEC+, δήλωσε ο Πρόεδρος Vladimir Putin.

Οι περικοπές στην παραγωγή αναμένεται να μειωθούν - ως μέρος της σταδιακής μείωσης - από τον Ιανουάριο, αλλά το καρτέλ υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να αλλάξει στάση καθώς η ζήτηση υποχωρεί. Ενώ ο Putin είπε ότι προτιμά να τηρεί το τρέχον σχέδιο, τα σχόλιά του είναι μια ένδειξη ενότητας μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, των οποίων οι ηγέτες έχουν εμπλακεί σε έντονη τηλεφωνική διπλωματία αυτόν τον μήνα.

Τα αυξανόμενα κρούσματα του COVID-19 εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο πετρέλαιο ενώ ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει προσεκτικά το επόμενο βήμα αναφορικά με τις περικοπές στην παραγωγή.

«Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα τώρα» τόνισε ο Putin σε ομιλία του στο Valdai Club με την υποστήριξη του Κρεμλίνου. Ωστόσο, «δεν αποκλείουμε ότι ενδέχεται να διατηρήσουμε τους τρέχοντες περιορισμούς στην παραγωγή, ότι δεν θα τους καταργήσουμε μόλις είχαμε προγραμματίσει νωρίτερα».

Ενωμένο μέτωπο

Μετά από δύο τηλεφωνικές κλήσεις σε μια εβδομάδα μεταξύ του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman και του Πούτιν, οι υπουργοί πετρελαίου των χωρών παρουσίασαν ένα ενωμένο μέτωπο στην τελευταία συνάντηση του OPEC+.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι του πετρελαίου, ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman και ο Alexander Novak, προσέφεραν ομοιόμορφα απόψεις και ο πρίγκιπας κάλεσε το καρτέλ να είναι «προληπτικό» και έτοιμο να «ξεπεράσει τις αρνητικές τάσεις και εξελίξεις - για να τους τσιμπήσει».

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ + θα συζητήσουν εάν θα τηρήσουν το σχέδιο μείωσης - το οποίο αποφασίστηκε στα βάθη της πετρελαϊκής κρίσης τον Απρίλιο - σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. 1. Τον Ιούλιο, ο όμιλος καθυστέρησε κατά ένα μήνα μια παρόμοια αύξηση της παραγωγής εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με την ισχύ της ζήτησης πετρελαίου.

Τα πρόσφατα δεδομένα

Οδεύοντας προς το τέλος της εβδομάδας, η αγορά παρακολουθεί δύο πράγματα: τα απογοητευτικά δεδομένα ζήτησης σε πραγματικό χρόνο και την επικείμενη απόφαση παραγωγής του ΟΠΕΚ + στο τέλος του επόμενου μήνα, δήλωσε ο Mark Ο Finley από το Πανεπιστήμιο Rice.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, αν και διατήρησαν τα περισσότερα κέρδη από την προηγούμενη σύνοδο με το αργό να διαπραγματεύεται στα 40,40 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,59% και το μπρεντ στα 42,28 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,42%.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης