Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

BofA/ML: Στο -9,1% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020, ανάκαμψη +3,6% το 2021

BofA/ML: Στο -9,1% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020, ανάκαμψη +3,6% το 2021
Η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται στην οικονομία, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch
Στο -9,1% θα διαμορφωθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020, με την ανάκαμψη του 2021 να είναι μόλις στο +3,6%.
Image

Αυτό εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch, η οποία στην ανάλυσή της για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η ροή δεδομένων αυτή την εβδομάδα ήταν πραγματικά άσχημη.
Οι αριθμοί COVID αυξήθηκαν, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε, όπως και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα, αλλά απαιτείται σαφές πλαίσιο δράσης τον Δεκέμβριο.
Αλλά αυτή η αναμονή μέχρι τον Δεκέμβριο φαίνεται ήδη πολύ δύσκολη, αναφέρει, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι ανάπτυξης από περισσότερους περιορισμούς της δραστηριότητας ή αλλαγές ενδογενούς συμπεριφοράς ως απάντηση στην πανδημική κατάσταση.
Ποσοτικοποιώντας τον κίνδυνο αυτής της ενδογενούς απόκρισης αυτήν την εβδομάδα - το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο διπλασιασμός στα κρούσματα COVID οδηγεί σε εθελοντική μείωση της κινητικότητας κατά 2% εντός δύο εβδομάδων.
Η προσαρμογή μεταξύ κινητικότητας και δραστηριότητας μέχρι στιγμής φέτος είναι αξιοπρεπής.
Στην Ευρώπη, οι εξελίξεις της πανδημίας από τον Ιούλιο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της κινητικότητας κατά 7-10%, θέτοντας σε κίνδυνο το 1,4-2% του ΑΕΠ.
Αυτό δεν είναι ασήμαντο.
Και η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι δεν ανησυχεί μόνο για αυτό.
Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να εξασθενήσει περαιτέρω, ενώ αμφισβητείται τόσο η πολιτική δέσμευση όσο και η δημοσιονομική δύναμη του ταμείου ανάκαμψης.
Μια ικανοποιημένη ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι λίγο υπερβολή, υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης