Ενέργεια

Σ. Φάμελλος: Eυθύνη του ΥΠΕΝ η επιβολή προστίμων για τις παραβάσεις των ΕΛΠΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Σ. Φάμελλος: Eυθύνη του ΥΠΕΝ η επιβολή προστίμων για τις παραβάσεις των ΕΛΠΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη
Δηλώσεις του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου
Για τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος νόμιμων εκπροσώπων της διοίκησης των ΕΛΠΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ρωτήθηκε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη».
Όπως ανέφερε: «Η δικογραφία σε βάρους της διοίκησης των ΕΛΠΕ για το φαινόμενο της δυσοσμίας, από ό,τι φαίνεται και χρονολογικά, χωρίς να γνωρίζω φυσικά τη δικογραφία, αποτελεί αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που είχαν ξεκινήσει από το 2016, την περίοδο που έγιναν καταγγελίες για σοβαρά περιστατικά δυσοσμίας στην περιοχή. Από τις μέχρι τώρα δημοσιοποιημένες πληροφορίες, φαίνεται ότι η δικογραφία βασίζεται στις εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι οποίοι είχαν υλοποιήσει πολλούς ελέγχους και επιθεωρήσεις στην εγκατάσταση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προετοίμασε και υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που περιλάμβανε μετρήσεις και εξοπλισμό παρακολούθησης της ρύπανσης, έργα βελτίωσης της περιβαλλοντικής απόδοσης των επιχειρήσεων, καθώς και δράσεις σε συνεργασία με το ΑΠΘ, την κοινωνία και τους ΟΤΑ της Δυτικής Θεσσαλονίκης».

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι: «Τον Μάρτιο του 2017, χρηματοδοτήθηκε μέσω του Πράσινου Ταμείου ο εξοπλισμός του Σταθμού Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Κορδελιό, ώστε να είναι λειτουργικός και με σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ προβλέφθηκε να υπάρχει πρόσβαση και της τοπικής κοινωνίας στις μετρήσεις».
«Χρηματοδοτήθηκε ταυτόχρονα από τα ΕΛΠΕ, ένα ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΠΘ μέσω σύμβασης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να υπάρχει αναλυτική έκθεση αναλύσεων εντοπισμού της πηγής της δυσοσμίας. Η πρώτη ενδιάμεση έκθεση αποτελεσμάτων να είχε ήδη δημοσιευτεί ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου 2019 ενώ το σύνολο της έρευνας είχε ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν υπήρξε δυσκολία πρόσβασης στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι: «Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου ως προανακριτικοί υπάλληλοι, εκτέλεσαν όλες τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους συνολικά και στην ευρύτερη περιοχή και στα ΕΛΠΕ, χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα προσβασιμότητας τις εγκαταστάσεις. Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι η υποστελέχωσή τους. Το γεγονός αυτό αναγνώρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό το λόγο διπλασίασε το δυναμικό του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη Βόρεια Ελλάδα. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως θα πρέπει να λάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η περίοδος αποσπάσεων λήγει και η υπηρεσία θα παραμείνει υποστελεχωμένη».

Ο Σ. Φάμελλος διευκρίνισε στη συνέχεια ότι: «Μετά από δική μας πρωτοβουλία, στο ίδιο πλαίσιο των δράσεων αναβάθμισης του περιβάλλοντος στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προχωρήσαμε σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και σε συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο των ΕΛΠΕ, όπου συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση σειράς έργων, παράλληλα με τα πορίσματα των ελέγχων των Επιθεωρητών, για ανάκτηση απαερίων πυρσού, για μονάδες κατεργασίας υγρών αποβλήτων και επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης, για εξοπλισμό δέσμευσης υδρογονανθράκων και θειούχων ενώσεων καθώς και για καλύμματα και κλειστά συστήματα στις δεξαμενές και άλλα έργα που υλοποιούσαν τα ΕΛΠΕ στις αρχές του 2019. Μετά από πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και με βάση αιτήματα πολιτών, είχαμε συμφωνήσει επιπλέον με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ για την μετεγκατάσταση της μονάδας ελαιώδους λάσπης στο βορειοδυτικό άκρο της έκτασης των ΕΛΠΕ, στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον οικισμό, όπως και την ενίσχυση και πύκνωση της διαδικασίας μετρήσεων ρύπων στην περίφραξη των ΕΛΠΕ προς το Κορδελιό. Τα έργα αυτά που ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ, προβλεπόταν να έχουν ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2020. Συνεπώς, η νέα κυβέρνηση πρέπει να ελέγξει εάν έχουν τελικώς ολοκληρωθεί και αν έχουν εξαλειφθεί οι πηγές των οσμών, αν δηλαδή υπάρχει πρόληψη της ρύπανσης».

«Η Πολιτεία οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία αν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για ένα συνολικό, ολιστικό έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας και των ΕΛΠΕ και των γειτονικών οχλουσών δραστηριοτήτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Και βέβαια να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα της έρευνας του ΑΠΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και για τις επόμενες ενέργειές τους».
Κλείνοντας τέλος σημείωσε: «Το σημαντικότερο όμως θέμα, που πιθανά συνδέεται και με τη δικογραφία, είναι ότι η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΥΠΕΝ περί των προστίμων που θα έπρεπε να επιβληθούν βάσει των παραβάσεων παραμένει σε εκκρεμότητα. Διότι, εκτός από τα έργα αποκατάστασης και πρόληψης της δυσοσμίας, που είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν και τους ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που πρέπει να ενισχυθούν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την αποκλειστική ευθύνη να επιβάλλει πρόστιμα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία της βεβαίωσης παράβασης των ΕΛΠΕ. Και γνωρίζω ότι τον Ιούλιο του 2019 η διαδικασία αυτή ολοκληρωνόταν άρα, η διοίκηση του ΥΠΕΝ έπρεπε, μέσα στο 2019, να ανακοινώσει και να επιβάλλει τα απαιτούμενα πρόστιμα».



www.worldenergynnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης