Ενέργεια

Tα καυτά IPO της Ανανεώσιμης Ενέργειας - Τα νέα αστέρια των διεθνών αγορών

Tα καυτά IPO της Ανανεώσιμης Ενέργειας - Τα νέα αστέρια των διεθνών αγορών
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε εταιρείες ΑΠΕ και ιδιαίτερα σε μετοχές ηλιακής ενέργειας
Η αγορά IPO δεν είναι ακριβώς αυτό που ήταν πριν από μια δεκαετία ή δύο.
Σήμερα, όλο και περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις επιλέγουν να παραμείνουν ιδιωτικές ή να πουλήσουν σε μεγαλύτερες εταιρείες.  Η αυξανόμενη γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ρυθμιστικού κόστους και του κόστους γνωστοποίησης, έχουν κατηγορηθεί για αυτήν την ατυχή τάση που αποθαρρύνει τους μικρούς επενδυτές.
Ωστόσο, σύμφωνα με το OilPrice, υπάρχει μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα σε μετοχές ηλιακής ενέργειας.
Δεν προκαλεί έκπληξη, επομένως, ότι μια ηλιακή εταιρεία έχει κατατάξει τις τάξεις των μεγαλύτερων και πιο επιτυχημένων IPO από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
Η Array Technologies με έδρα τη Νέα Μεξικό έχει σημειώσει αύξηση 79% στις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης για να δώσει στον κατασκευαστή ηλιακού εξοπλισμού αξία αγοράς 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μεγαλύτερη ηλιακή IPO

Η Array Technologies, σχεδιαστής και κατασκευαστής ηλιακών συστημάτων παρακολούθησης εδάφους, εισήλθε στο Nasdaq την Πέμπτη, με την προσφορά να περιλαμβάνει 7 εκατομμύρια μετοχές της Array και 40,5 εκατομμύρια από έναν πωλητή.
Ακόμα και με μια αναβαθμισμένη IPO που τιμολογεί τις μετοχές στα 22 $, η Array κατάφερε ακόμη να αυξηθεί κατά 45% την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο ενθουσιασμός των επενδυτών στον ηλιακό τομέα παραμένει ισχυρός.
Με 127,0 εκατομμύρια μετοχές σε κυκλοφορία, η IPO αποτίμησε την εταιρεία σε περίπου 2,79 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το ράλι έχει σχεδόν διπλασιαστεί την αξία της σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Array δεν είναι καινούργια στην ηλιακή βιομηχανία, ιδρύθηκε το 1989 από τον Ron Corio.
Σήμερα, η Array αναγνωρίζεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής συστημάτων ηλιακής παρακολούθησης στον κόσμο, μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που εκτιμάται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Η Array κατέχει το 17% αυτής της αγοράς, ακολουθώντας μόνο τον ηγέτη της αγοράς Nextracker με μερίδιο 30%.
Η Array ακολουθεί δύο βασικές τάσεις: Η ισχυρή ζήτηση για μετοχές καθαρής ενέργειας πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και η ισχυρή ζήτηση για εξοπλισμό που επιτρέπει στα ηλιακά έργα να αποσπάσουν περισσότερη ενέργεια.
Οι πωλήσεις της το 2019 σημείωσαν άνοδο στα 647,9 εκατ. $ (+ 123% Y / Y) με καθαρά κέρδη 39,7 εκατ. $. βελτιωμένα από το προηγούμενο έτος, που έκλεισε με απώλειες 60,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ισχυρή τάση συνεχίστηκε κατά το τρέχον έτος, παρά την αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία, με την Array να ανακοινώνει έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ύψους 552,6 εκατομμυρίων δολαρίων (+ 145%) με καθαρά έσοδα 76 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το σύστημα DuraTrack, το οποίο περιστρέφει τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε έναν μόνο άξονα Βορρά-Νότου καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να ακολουθήσει τον ήλιο, είναι το κύριο προϊόν της Array.
Παρόλο που οι ιχνηλάτες προσθέτουν εκ των προτέρων κόστος σε ένα ηλιακό έργο, η περιστροφή των πάνελ επιτρέπει την παραγωγή περισσότερης ενέργειας σε σύγκριση με ένα σύστημα στήριξης "σταθερής κλίσης". Πράγματι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ζωής ενός έργου.
Περίπου το 70% των ηλιακών έργων κλίμακας χρησιμότητας στις ΗΠΑ εγκαθιστούν ένα tracker.


Focus Energia


Αναμενόμενη είναι η Focus Energia της Βραζιλίας. Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη στρατολογήσει πολλές τράπεζες με την Morgan Stanley ως επικεφαλής συντονιστή της IPO. Θα συμμετάσχουν επίσης η Banco Santander SA και η αμερικανική τράπεζα Citigroup Inc.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας, ο στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει πάνω από 3 GW ηλιακών έργων στο Futura Complex.
Η Focus Energia σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει μέρος των συγκεντρωμένων κεφαλαίων για την ανάπτυξη άλλων έργων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων κατανεμημένης παραγωγή. Το IPO είναι πιθανό να είναι μεγάλο δεδομένης της κλίμακας των ηλιακών έργων που στοχεύει η εταιρεία.

ArcLight Clean Transition

Η ArcLight Clean Transition Corp. μια εταιρεία ελεγχόμενη από την ArcLight CTC Holdings, προχώρησε σε IPO πριν από ένα μήνα σε μια προσφορά 250 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού μειώθηκε από τα 300 εκατομμύρια δολάρια.
Η ACTCU σκοπεύει να στοχεύσει εταιρείες στο οικοσύστημα καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του κατανεμημένου ηλεκτρικού δικτύου, της αποθήκευσης ενέργειας, της μεταφοράς μηδενικών εκπομπών, των ανανεώσιμων καυσίμων, των βιομηχανικών εφαρμογών μηδενικού / χαμηλού άνθρακα, της δέσμευσης άνθρακα, της χρήσης και της αποθήκευσης και της βιώσιμης κατασκευής .



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης