Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

«Ελκυστική» η Μέση Ανατολή και η Ανατ. Μεσόγειος για τις νέες επενδύσεις της Chevron

«Ελκυστική» η Μέση Ανατολή και η Ανατ. Μεσόγειος για τις νέες επενδύσεις της Chevron
Η Μέση Ανατολή φαντάζει ιδανική για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σύμφωνα με τη Chevron

Μετά από χρόνια εστίασης στο σχιστόλιθο των ΗΠΑ, η Chevron αλλάζει στρατηγική και στρέφεται προς το φυσικό αέριο σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ.

Όπως αναφέρει στο Reuters, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Michael Wirth η Μέση Ανατολή φαντάζει ιδανική για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση για το φθηνότερο και καθαρότερο καύσιμο προβλέπεται να ξεπεράσει το πετρέλαιο.

Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο κατέχει η εξαγορά της Noble Energy έναντι 11,8 δισ. δολ.. νωρίτερα φέτος, καθώς διαθέτει το 40% του κοιτάσματος Λεβιάθαν στο Ισραήλ.

«Πριν από πέντε χρόνια, η Ανατολική Μεσόγειος δεν έμοιαζε προικισμένη σε ορυκτούς πόρους. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή. Δεν απαιτείται μεγάλη επένδυση βραχυπρόθεσμα. Σε μια περίοδο που οι χρηματικές ροές έχουν σημασία, αυτό είναι ελκυστικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Michael Wirth.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της Μέσης Ανατολής «γίνονται πιο κωδικοποιημένες και ισχυρότερες. Αυτή είναι μια τάση που πιστεύουμε ότι είναι καλό για την περιοχή».

Κίνδυνοι και ανανεώσιμες

Πέρα όμως από αυτές τις εξελίξεις, διάφοροι περιφερειακοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται. Η Συρία και η Υεμένη ζωντανεύουν από πολέμους, με αβέβαιες συνέπειες για μια ευρύτερη περιοχή όπου οι αρχιτέκτονες από Σαουδική Αραβία και Ιράν στέλνουν διάφορους αντιπροσώπους.

Από την πλευρά της, η Chevron που ξεπέρασε αυτόν τον μήνα και την ExxonMobil, προχωρά μεθοδικά και συντονισμένα. Το Leviathan και άλλα κοντινά πεδία έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σημαντικοί παράγοντες στην περιφερειακή προμήθεια καυσίμων. Η Chevron θα μπορούσε να στείλει αέριο σε μια αιγυπτιακή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα μπορούσε να μεταφέρει το καύσιμο στην Ευρώπη ή την Ασία, δήλωσε ο Wirth.

Τα ευρωπαϊκά και ασιατικά έθνη κινούνται προς το φυσικό αέριο, τις ΑΠΕ και απέχουν από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

«Η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζεστε φυσικό αέριο σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Christopher Kalnin, Διευθύνων Σύμβουλος της Banpu Kalnin Ventures, ο οποίος επενδύει στο σχιστόλιθο των ΗΠΑ.

Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου έως το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,5% ετησίως, κυρίως σε αυξανόμενες αγορές από πελάτες στην Κίνα και την Ινδία.Αντίθετα, η κατανάλωση πετρελαίου μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί στα επίπεδα των 100 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) του περασμένου έτους, λένε οι ειδικοί, και φέτος θα μπορούσε να βυθιστεί στα 91,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, χαμηλό σε επτά χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης