Ενέργεια

Sunlight: Εξετάζει τη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου 2GWh ύψους 200 εκατ. ευρώ στην Δ. Μακεδονία

Sunlight: Εξετάζει τη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου 2GWh ύψους 200 εκατ. ευρώ στην Δ. Μακεδονία

Πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία από την αναμενόμενη επένδυση της Sunlight

Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, η Sunlight εξετάζει τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η συγκεκριμένη στόχευση αφορά εξειδικευμένες αγορές του κλάδου της ηλεκτροκίνησης (περονοφόρα οχήματα, ρομποτικές μηχανές, ναυτιλία, αποθήκευση ενέργειας, κλπ.) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις και διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία, η παραγωγή θα δύναται να φτάσει τις 2GWh ανά έτος και το ύψος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει έως 200 εκατ. ευρώ ως το 2026. Επιπλέον, παρέχεται η ευκαιρία εξαγωγικού προσανατολισμού και κάλυψη αναγκών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το συγκεκριμένο project απαιτούνται 50 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης ή Πτολεμαΐδας (η ακριβής θέση μένει να προσδιοριστεί).

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία

Αν προχωρήσει το εν λόγω έργο, εξίσου σημαντικά θα είναι τα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν 600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Από αυτές, οι 450 αφορούν 75% εξειδικευμένο προσωπικό και 25% επιστημονικό προσωπικό.

Στην ευρύτερη περιοχή, θα προκύψουν ακόμη 150 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.


Η ανάπτυξη της Sunlight

Η Sunlight, είναι μέλος του Ομίλου Olympia και κορυφαία εταιρία τεχνολογίας στην παραγωγή μπαταριών για τον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας. H SUNLIGHT επενδύει σε ανθρώπους και υποδομές που θα της επιτρέψουν να είναι μία από τις εταιρίες-ηγέτες στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας στις επόμενες δεκαετίες. Ήδη, δημιουργεί νέο, διεθνές ερευνητικό κέντρο στην Αττική για νέες τεχνολογίες λιθίου και στοχεύει στον επαναπατρισμό ερευνητών και μηχανικών.

Στόχος της εταιρίας είναι να αναπτύξει εφαρμογές για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, τη ναυτιλία, αλλά και την αποθήκευση ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές, ενώ ήδη αναπτύσσει μπαταρίες για τα ρομπότ που θα αναπληρώσουν τα περονοφόρα σε διεθνή logistics centers νέας γενιάς. Παράλληλα ενισχύει τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και Ιταλία με τεχνολογίες Industry 4.0, ενώ έχει ισχυρό πλάνο ανάπτυξης στην αγορά της Αμερικής με το νέο κέντρο συναρμολόγησης της εταιρίας στη Βόρεια Καρολίνα.

Πρόσφατα ήρθε ως νέο μέλος στη Διοικητική ομάδα ο  Δρ. Νικόλαος Τσιουβάρας, Lithium Technologies R&D Director, ο οποίος αναλαμβάνει τη νέα Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης προϊόντων Λιθίου. Πρόκειται για ένα λαμπρό Έλληνα επιστήμονα από το εξωτερικό που επιστρέφει στην Ελλάδα, γιατί πιστεύει στη δυναμική της εταιρείας. Ο Δρ. Τσιουβάρας προέρχεται από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της BMW AG Μονάχου με εξειδίκευση στην ανάπτυξη τεχνολογιών μπαταρίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης