Τελευταία Νέα

ΔΝΤ: Πλήγμα στις «πράσινες» επενδύσεις από την πανδημία - Eνισχύεται η αβεβαιότητα

ΔΝΤ: Πλήγμα στις «πράσινες» επενδύσεις από την πανδημία - Eνισχύεται η αβεβαιότητα
Ο κορωνοϊός επιδρά αρνητικά στις «πράσινες» επενδύσεις
Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και να επιφέρει μια αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, στις εταιρικές ενέργειες και στη συμπεριφορά των επενδυτών, προς μία πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπροφορά, αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αυξάνει τον κίνδυνο στις αδύναμες επιχειρήσεις, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν εν μέσω αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας τις επενδύσεις τους σε φιλο-περιβαλλοντικά έργα μεγάλης διάρκειας -επιβραδύνοντας έτσι τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.
«Για εταιρείες που δεν πληρώνουν μερίσματα, δεν έχουν βαθμολογία, ή είναι μικρότερες, η βαθμολογία περιβαλλοντικής απόδοσης είναι, κατά μέσο όρο, 10 έως 30% χαμηλότερη από τη βαθμολογία μεγάλων εταιρειών.
Ένα σοκ με μεγάλες μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις, όπως η πανδημική κρίση COVID-19, αυξάνει την αβεβαιότητα και διαταράσσει την οικονομική δραστηριότητα, μια εξέλιξη που τείνει να ενισχύει τους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς των επιχειρήσεων.
Αυτό, με τη σειρά του, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις πράσινες επενδύσεις των επιχειρήσεων.
Όπως φαίνεται στο γράφημα της εβδομάδας, μια ξαφνική άνοδος του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού στρες και της αβεβαιότητας -συγκρίσιμη με το μέσο επίπεδο που επικράτησε το πρώτο εξάμηνο του 2020- θα οδηγούσε σε μείωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των εταιρειών, αντιστρέφοντας την πρόοδο που σημειώθηκε κατά το τελευταίο δεκαετία.
Αυτά τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο πλαίσιο της κρίσης COVID-19 και της επείγουσας ανάγκης μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου:

*Πρώτον, η απουσία δράσεων πολιτικής για το κλίμα, οι αυστηρότεροι οικονομικοί περιορισμοί και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες μπορεί να είναι επιζήμιες για την περιβαλλοντική απόδοση των επιχειρήσεων, μειώνοντας τις πράσινες επενδύσεις και πιθανώς επιβραδύνοντας τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Επομένως, για να αντισταθμιστεί οποιαδήποτε πιθανή επιδείνωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των επιχειρήσεων, θα είναι ζωτικής σημασίας να τεθούν σε εφαρμογή πολιτικές για το κλίμα που ανακουφίζουν τους οικονομικούς περιορισμούς των επιχειρήσεων και βοηθούν τις πράσινες επενδύσεις.

*Δεύτερον, εκτός από τα πράσινα πακέτα ανάκαμψης, οι πολιτικές που στοχεύουν στην προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης είναι κρίσιμες.

Η συγκρίσιμη, συνεπής εταιρική αναφορά για τη βιωσιμότητα θα επέτρεπε μια πιο αποτελεσματική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των επιχειρήσεων.
Μόνο οι ακριβείς και επαρκώς τυποποιημένες αναφορές και γνωστοποιήσεις θα επιτρέψουν στους επενδυτές να προσδιορίσουν τις πραγματικές εκθέσεις των εταιρειών σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.
Είναι σημαντικό να ενσταλάξουμε την εμπιστοσύνη στους επενδυτές ότι η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια ελκυστική ετικέτα, αλλά ότι αντικατοπτρίζει τις υποκείμενες βιώσιμες επενδύσεις.
Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται περαιτέρω τυποποίηση και αποσαφήνιση του τι συνιστά αειφόρο επενδυτικό ταμείο.
Η διεθνής συνεργασία και η συνεργατική προσέγγιση των πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των προσπαθειών και την αποφυγή κατακερματισμού των βιώσιμων αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Το ΔΝΤ θα συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια», αναφέρει το Ταμείο.

Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης