Ενέργεια

Timmermans στην IEA: «Κλειδί» για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ η Πράσινη Συμφωνία

Timmermans στην IEA: «Κλειδί» για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ η Πράσινη Συμφωνία
O εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Timmermans «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας για την ανάκαμψη της οικονομίας

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, έδωσε μια βασική ενημέρωση σχετικά με τα επόμενα βήματα για τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για το κλίμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Σε όλο αυτό συμπεριελήφθη η εστίαση στην ενεργειακή δικαιοσύνη και σε επιλογές για την απαλλαγή από άνθρακα στους τομείς των μεταφορών.

Η Ευρώπη έχει αλλάξει πρόσφατα τον στόχο της το 2030 για μείωση εκπομπών από 40% σε 55%.
Η δικαιολογία ήταν να ευθυγραμμιστεί αυτός ο ενδιάμεσος στόχος του 2030 με τον ευρύτερο μακροπρόθεσμο στόχο της «κλιματικής ουδετερότητας» στην Ευρώπη έως το 2050.
Αυτή η αλλαγή συνέπεσε με την εμφάνιση μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει πλήξει σημαντικά τις οικονομίες όλων των κρατών.

H ευκαιρία

Ο Timmermans τόνισε ότι η πανδημία μπορεί να συνδεθεί με την Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη στο πλαίσιο της δράσης για την πρόληψη των κλιματικών επιπτώσεων, με πράσινα κίνητρα σε κλίμακα τρισεκατομμυρίων δολαρίων από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ανακοινώσεις των κλιματικών στόχων από μερικούς από τους μεγαλύτερους εκπομπούς του κόσμου γίνονται πιο συχνές.
Η Ιαπωνία μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιτύχει ανθρακική ουδετερότητα έως το έτος 2050, εβδομάδες αφότου η Κίνα ανακοίνωσε μια παρόμοια φιλοδοξία για το 2060.

Η Ευρώπη ηγείται ήδη στον κόσμο στον τομέα της απεξάρτησης από τον άνθρακα, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση η αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής τρέχουσας κατάστασης.

Η συμβολή της Ενεργειακής Ένωσης

Στις επιμέρους αξιολογήσεις των 27 εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) αναλύεται η πορεία και οι φιλοδοξίες κάθε κράτους μέλους προς την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030. Από τη συνολική αξιολόγηση προκύπτει ότι τα κράτη μέλη είναι σε θέση να επιτύχουν τους εν λόγω στόχους και σημειώνουν ως επί το πλείστον ικανοποιητική πρόοδο προς την επίτευξή τους. Στις εκθέσεις υπογραμμίζεται επίσης η συμβολή του τομέα της ενέργειας στην ανάκαμψη της ΕΕ από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη νόσο COVID-19. Η Ενεργειακή Ένωση έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί ισχυρή έναντι των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στα ενεργειακά μας συστήματα και στους εργαζομένους στον τομέα της ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης