Περιβάλλον

Η Κίνα επιταχύνει τις πράσινες δεσμεύσεις της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060

Η Κίνα επιταχύνει τις πράσινες δεσμεύσεις της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060
H διπλωματία των εμβολίων είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια σκηνή

Η Κίνα θα επιταχύνει και θα προωθήσει την ανάπτυξη πράσινων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα είναι πιο αποτελεσματική στη χρήση των πόρων της, δήλωσε το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, σήμερα.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping δεσμεύτηκε πρόσφατα να οδηγήσει τη χώρα στην «ουδετερότητα του άνθρακα» έως το 2060, η οποία αναμένεται να απαιτήσει σκληρούς νέους στόχους στο νέο πενταετές σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, η ικανότητα της Κίνας να ανταποκριθεί στον στόχο αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο η ηγεσία της χώρας είναι διατεθειμένη να αλλάξει θεμελιωδώς το πώς κυβερνάει, ισχυρίζεται ο Yanzhong Huang, εταίρος παγκόσμιας υγείας στο Council on Foreign Relations και συγγραφέας του νέου βιβλίου Toxic Politics: China’s Environmental Health Crisis and Its Challenge to the Chinese State.

Η Κίνα, σύμφωνα με τον Huang, μπορεί να πετύχει στο μέτωπο της περιβαλλοντικής προστασίας υιοθετώντας μια διαφορετική φιλοσοφία διακυβέρνησης, η οποία θα βασίζεται στο κράτος δικαίου. «Το πρόβλημα είναι ότι εάν δεν αλλάξουν θεμελιωδώς τη βάση νομιμοποίησής τους – η οποία βασίζεται στην εξασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης – προς μια νομιμοποίηση που θα βασίζεται στο κράτος δικαίου, τότε τα κίνητρα για την επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης εις βάρος του περιβάλλοντος θα παραμένουν ισχυρά».

Τέλος, ο Huang εξηγεί ότι η πανδημία του COVID-19 έπληξε τη διεθνή εικόνα της Κίνας, αλλά η διπλωματία των εμβολίων είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια σκηνή. «Η διπλωματία των εμβολίων, και ιδιαίτερα η πρόσφατη απόφαση να ενταχθεί στη συμμαχία COVAX, είναι η απάντηση της Κίνας στη διεθνή κριτική» καταλήγει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης