Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Υψηλά τα μερίσματα για Exxon και Chevron παρά την μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου

Υψηλά τα μερίσματα για Exxon και Chevron παρά την μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου
Το brent υποχωρεί κατά 3,71% στα 38,17 δολ/βαρέλι και το αργό κατά 1,48% στα 35,89 δολ/βαρέλι.

Κατά 4% υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου, που είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου και επεκτείνοντας την απότομη πτώση της προηγούμενης ημέρας. Παρά όμως αυτή την πτώση στις τιμές του «μαύρου» χρυσού, τα μερίσματα των ExxonMobil και Chevron παραμένουν υψηλά.

Οι τιμές πετρελαίου

Ειδικότερα, το brent υποχωρεί κατά 3,71% στα 38,17 δολ/βαρέλι και το αργό κατά 1,48% στα 35,89 δολ/βαρέλι.

«Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει την παγκόσμια οικονομία και τα αρχίζουν να διαφαίνονται νέα lockdowns στις περισσότερες χώρες, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για το αργό πετρέλαιο αρχίζουν να επιδεινώνονται», δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικός για την παγκόσμια αγορά της Axi.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα παρακολουθούν στενά τις επιδεινούμενες προοπτικές ζήτησης. Ειδικότερα, σχεδιάζουν να μειώσουν τις περικοπές παραγωγής τον Ιανουάριο του 2021 από 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σε περίπου 5,7 εκατομμύρια bpd.

«Πιστεύουμε ότι είναι όλο και πιο απίθανο να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου από τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Commerzbank. Αντ 'αυτού, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα πρέπει πραγματικά να εφαρμόσουν περαιτέρω περικοπές παραγωγής, δεδομένης της αδύναμης προοπτικής ζήτησης» υπογράμμισε η Commerzbank.

tasd

H Exxon Mobil το τρίτο υψηλότερο μέρισμα στον S&P

Η Exxon Mobil Corp. διατηρεί την τρίτη υψηλότερη μερισματική απόδοση στον δείκτη S&P 500, υπογραμμίζοντας την ιστορική δέσμευσή της για την πληρωμή παρά τη φετινή πετρελαϊκή κρίση.

Παράλληλα, οι επενδυτές θα πληρώνονται 87 σεντς ανά μετοχή για το τρέχον τρίμηνο, που αντιστοιχεί στο επίπεδο των τελευταίων έξι περιόδων. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πετρελαϊκός γίγαντας ακολουθεί μόνο τις εταιρείες Microsoft Corp. και AT&T Inc. μεταξύ των εταιρειών S&P 500 σε πληρωμές στους μετόχους τους τελευταίους 12 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η πτώση του αργού και η ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου που προκλήθηκαν από την πανδημία προκάλεσαν σοκ στην αγορά και ειδικά στην αμερικάνικη εταιρεία.

 Chevron : 1,29 δολ ανά μετοχή για το γ'τρίμηνο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Chevron (NYSE: CVX) δήλωσε τριμηνιαίο μέρισμα ενός δολαρίου και είκοσι εννέα σεντ (1,29 $) ανά μετοχή, πληρωτέο στις 10 Δεκεμβρίου 2020, σε όλους τους κατόχους κοινών μετοχών, όπως φαίνεται στα αρχεία μεταβίβασης της Corporation στο κλείσιμο της επιχείρησης στις 18 Νοεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η Chevron ανακοίνωσε την Τρίτη (27/10) ότι θα προχωρήσει στην απόλυση περίπου του 25% των εργαζομένων της Noble Energy που εντάχθηκαν στον πετρελαϊκό κολοσσό μετά την εξαγορά της τελευταίας έναντι 4,1 δισ. δολαρίων.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας, πέραν της μείωσης κατά 10%-15% που σχεδιάζει ήδη η Chevron, περιλαμβάνονται στη δέσμευση που έχει αναλάβει η εταιρεία να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες της κατά 1 δισ. δολάρια το τρέχον έτος, ώστε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις.

Το σχέδιο της Chevron για μείωση του προσωπικού της κατά 10%-15% συνεπάγεται απολύσεις από 4.500 έως 6,750 εργαζομένων, ενώ οι περικοπές θέσεων εργαζομένων της Noble θα αυξήσουν τον παραπάνω αριθμό κατά 570 άτομα.

Το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων θα πραγματοποιηθεί το τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι η κατάρρευση των τιμών του αργού πετρελαίου έχει αναγκάσει τους περισσότερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να περικόψουν δραστικά τα κόστη τους απολύοντας χιλιάδες εργαζομένους και μειώνοντας τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης