Χρηματιστήριο & Αγορές

Ανάκαμψη 33,1% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ - Νέα πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις 751 χιλ

Ανάκαμψη 33,1% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ - Νέα πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις 751 χιλ
Καλύτερη των εκτιμήσεων η πορεία της αμερικανικής οικονομίας στο Γ τρίμηνο - ¨Οσο χρειαστεί θα παρατείνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων η ΕΚΤ
Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας στο ρημπάουντ του Γ' τριμήνου στο 33,1% έναντι 32% που ήταν η εκτίμηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η υποχώρηση το β τρίμηνο ήταν 31,4%.
Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,4% ένανατι 2,9% των εκτιμήσεων.
Παράλληλα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν εκ νέου στις 751 χιλιάδες από 770 χιλιάδες την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα futures επανέκαμψαν σε θετικό έδαφος +0,3% στις 3270 μονάδες έχοντας καταγράψει άνοδο μέχρι και 1,3% νωρίτερα.
Ο ρυθμός κατανάλωσης σε ετήσια βάση ανέβηκε κατά 40,7%.
Το ευρώ υποχώρησε στο 1,17 με το δολάριο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι αφήνει τα επιτόκια σταθερά.
Η απόδοση των treasuries διαμορφώνεται στο 0,77%.


Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου 2021 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορωνοϊού τελειώσει

Αμετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) συνολικού ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.
Αυτές οι αγορές ενισχύουν τη συνολική στάση της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών.
Αυτό επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου 2021 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορωνοϊού τελειώσει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεπενδύσει τις κύριες πληρωμές από τη λήξη χρεογράφων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη στάση νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις πρόσθετες αγορές ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο αυτό θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της προσαρμοστικής επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της η ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως, τις κύριες πληρωμές από χρεόγραφα που λήγουν για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρειάζεται για να διατηρούν ευνοϊκές οι συνθήκες ρευστότητας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει επίσης να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα, η τελευταία πράξη στην τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) έχει καταγράψει μια πολύ υψηλή απορρόφηση κεφαλαίων, υποστηρίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.rg

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης