Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στα 319 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της EDP Renewables το α' 9μηνο του 2020

Στα 319 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της EDP Renewables το α' 9μηνο του 2020
Από τις 29 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 11,5 GW

Η EDP Renewables, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής ενέργειας στον κόσμο, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Η EDPR δημοσίευσε συνολικά έσοδα 1,2 δις ευρώ το α’ 9μηνο του 2020 και το EBITDA ανήλθε σε 643 εκατ. ευρώ έναντι 786 εκατ. το περασμένο έτος. Το καθαρό κέρδος ανήλθε σε 319 εκατ. ευρώ.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 11,5 GW. Κατά τους πρώτους εννιά μήνες του τρέχοντος έτους η EDPR δημιούργησε 875 MW, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής 50% σε 278 MW ηλιακό χαρτοφυλάκιο ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, ακολουθώντας τη στρατηγική Sell Down, η EDPR πούλησε με επιτυχία το πλήρες μερίδιό της στο αιολικό πάρκο Babilonia των 137 MW και παροπλίζει τα 18 MW στην Ισπανία για επαναφόρτιση.

Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, η εταιρεία είχε 2,2 GW νέας χωρητικότητας υπό κατασκευή. Σύμφωνα με την τεχνολογία, αυτή η χωρητικότητα αποτελείται από 1.693 MW που παράγονται από αιολικά πάρκα στην ξηρά, 200 MW από ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια και 269 MW από μετοχές σε υπεράκτια έργα. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, η EDPR παρήγαγε 20,4 TWh καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Rui Teixeira, ενδιάμεσος Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Renováveis ​​δήλωσε: Από επιχειρηματική άποψη, στην EDPR είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα. Η εκτέλεση του σχεδίου μας βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργώντας με επιτυχία ένα χαρτοφυλάκιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων που υποστηρίζουν πάνω από το 86% των στόχων μας το 2022.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχείρηση, τόνισε ότι: «Καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης, η EDPR επικεντρώνεται απολύτως στην ασφάλεια των ανθρώπων μας. Χτίζουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα υποστηρίξει τόσο την ενεργειακή μετάβαση όσο και την οικονομική ανάκαμψη στις διάφορες αγορές της».

Το ελληνικό ενδιαφέρον

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ενδιαφέρον που υπάρχει με τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την ΕDP Renewables στις 21/10.

Η συμφωνία αφορά στην από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το €1 δισ.

ο πρώτο στάδιο υλοποίησης της ανωτέρω συνεργασίας, αφορά στην απόκτηση και από κοινού ανάπτυξη από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την EDP Renewables δύο συμπλεγμάτων υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων μέγιστης ισχύος 436,8 MW στο Ν. Ευβοίας, ενώ σταδιακά θα υλοποιηθούν και τα επόμενα τμήματα της συμφωνηθείσας συνεργασίας.  

Με την ως άνω συμφωνία, δημιουργείται μια ισχυρή συμμαχία με σημαντική δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης που στόχο έχει να πρωταγωνιστήσει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας τα επόμενα χρόνια. Το φιλόδοξο και ρεαλιστικό επενδυτικό πλάνο που πρόκειται να υλοποιηθεί θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία, μέσω της οποίας, οι δύο πλευρές αποκτούν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη σημαντική εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτουν στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επιπλέον, σχηματίζεται ένα επιχειρηματικό όχημα με ισχυρή κεφαλαιακή βάση και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος, το οποίο διασφαλίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση του εν λόγω «πράσινου» επενδυτικού προγράμματος.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποκτά τη δυνατότητα να υπερδιπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της (σήμερα 491 MW), ενισχύει περαιτέρω την ηγετική θέση που διαθέτει στην εγχώρια αγορά και επεκτείνει το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα.

Η EDP Renewables αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όντας ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο και ο 2ος στην Ευρώπη, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,55 GW. Η EDP Renewables διαθέτει ένα εξαιρετικά ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Οι μετοχές της εταιρείας είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Euronext της Λισαβόνας, με την κεφαλαιοποίηση της να ανέρχεται σε €14,7 δισ. (16.10.2020).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης