Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την Πορτογαλία η στροφή των επενδύσεων στις ΑΠΕ

Πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την Πορτογαλία η στροφή των επενδύσεων στις ΑΠΕ
Η πορτογαλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για έναν από τους πιο φιλόδοξους στόχους του 2030 στην ΕΕ, με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 80% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson μίλησε στη Διάσκεψη Κορυφής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Πορτογαλίας που διοργάνωσε η Πορτογαλική Ένωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (APREN). Εξήγησε πώς η Πορτογαλία θα μπορούσε να αξιοποιήσει στο έπακρο το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας και Ανάκαμψης και πόσο περισσότερη αιολική ενέργεια θα ωφελούσε τη χώρα. Αλλά είπε επίσης ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε να χάσει αυτήν την ευκαιρία εάν δεν απλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέα και ανεπιθύμητα αιολικά πάρκα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν περισσότερο από το 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας πέρυσι. Η αιολική ενέργεια ήταν μόνο 23%, τοποθετώντας την Πορτογαλία στις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες για την αιολική ενέργεια.

Oι φιλόδοξοι στόχοι της χώρας

Η πορτογαλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για έναν από τους πιο φιλόδοξους στόχους του 2030 στην ΕΕ, με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 80% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, εκ των οποίων το 31% θα προέρχεται από τον άνεμο.Η Πορτογαλία εγκατέστησε επίσης το δεύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στην Ευρώπη το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για μια τεράστια ανάπτυξη της υπεράκτιας πλωτής αιολικής τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερη ενέργεια που παράγεται στην Πορτογαλία σημαίνει ότι οι Πορτογάλοι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνουν για την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων από χώρες εκτός Ευρώπης. Και επειδή η ανανεώσιμη ενέργεια είναι η φθηνότερη μορφή νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σημαίνει συνολικά φθηνότερους λογαριασμούς.

Περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια σημαίνει επίσης περισσότερες θέσεις εργασίας και ισχυρότερη βιομηχανική βάση για χώρες όπως η Πορτογαλία. Εκτιμάται ότι 22.000 άνθρωποι εργάζονται ήδη για την αιολική βιομηχανία στην Πορτογαλία και εργοστάσια σε μέρη όπως η Viana do Castelo ή η Vagos συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική υποδομή, την απασχόληση και την οικονομία.

Η στάση της κυβέρνησης

Η πορτογαλική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις πολιτικές που θα υιοθετήσει για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων, όπως ορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος και στη στρατηγική ανάκαμψης. Πρέπει να δείξει πώς θα διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέα αιολικά πάρκα. Να διευκρινίσει επίσης το πρόγραμμα δημοπρασιών για ανανεώσιμες πηγές. Επί του παρόντος, η Πορτογαλία δεν έχει παράσχει κανένα πλαίσιο πολιτικής για την ανάκτηση παλαιών αιολικών πάρκων ούτε έχει ανακοινώσει δημοπρασίες για την ανάκτηση έργων. Άλλες αγορές της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Γερμανία προετοιμάζουν τη νομοθεσία τους, και η Πορτογαλία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης