Διεθνή

Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη στο ΑΕΠ γ΄τριμήνου 12,7%, στο -4,3% σε ετήσια βάση

Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη στο ΑΕΠ γ΄τριμήνου 12,7%, στο -4,3% σε ετήσια βάση
Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για double dip, καθώς επιστρέφουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα
Ιστορική ανάκαμψη καταγράφουν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στο γ΄ τρίμηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, μετά την κατάρρευση που προκάλεσαν τα lockdown στο β΄τρίμηνο του έτους.
Η ανάκαμψη ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο ήταν αναμενόμενη μετά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε ετήσια βάση η πτώση συνεχίζεται, με τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχία για double dip, καθώς επιστρέφουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που οδηγούν σε επιδείνωση του outlook για την ανάκαμψη το 2020 και το 2021.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics, η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ γ΄τριμήνου στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) θα ξεθωριάσει.
Και αυτό καθώς το δεύτερο κύμα της Covid - 19 οδηγεί στην επαναφορά των εθνικών lockdowns.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, είναι δύσκολο για τους αναλυτές να εντοπίσουν μία άλλη περίσταση στην οποία τόσο θετικά νέα έχουν προκαλέσει τόσο μικρή χαρά.
Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και η επιβολή των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσουν στην Ευρωζώνη σε ύφεση double dip.
Η Capital Economics εκτιμά με βεβαιότητα ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει νέα σημαντική συρρίκνωση στο δ΄τρίμηνο.

Ευρωζώνη: Στο +12,7% ανέκαμψε το ΑΕΠ γ΄τριμήνου 2020 - Στο -4,3% σε ετήσια βάση

Με ρυθμό 12,7% ανέκαμψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ΄τρίμηνο του 2020, καθώς επανήλθε η οικονομική δραστηριότητα, μετά την κατάρρευση που προκάλεσε το lockdown στο β΄τρίμηνο του έτους.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 4,3%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 9,4% σε τριμηνιαία βάση και πτώση 7% σε ετήσια.
Image
Γερμανία: Ανάκαμψη 8,2% στο γ΄τρίμηνο, στο -4,3% σε ετήσια βάση

Με ρυθμό 8,2% ανέκαμψε το γερμανικό ΑΕΠ στο γ΄τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι έκαναν λόγο για ανάκαμψη +7,3%.'
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο σε επίπεδο τριμήνου από το 1970 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των τριμηνιαίων στοιχείων.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Γερμανίας υποχώρησε -4,3% από το -11,3% που αναμενόταν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis.
Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε 9,7% στο β΄τρίμηνο του 2020, εν μέσω του lockdown.
Η γερμανική κυβέρνηση αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2020 στο -5,5% από -5,8%.
Για το 2021 επιβεβαίωσε την εκτίμηση για ανάπτυξη με ρυθμό +4,4%.

Ανησυχία για τη γαλλική οικονομία, παρά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 18,2% στο γ' 3μηνο του 2020 - O κίνδυνος για... double dip λόγω lockdown

Παρά την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2020, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, η γαλλική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική αρχή, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 18,2% το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020.
Το δεύτερο τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 13,7%, καθώς τον Απρίλιο επιβλήθηκε lockdown.
«Η μεγάλη αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο δεν είναι παρηγοριά για την κυβέρνηση και τους πολίτες της Γαλλίας, που πλέον έχουν έρθει αντιμέτωποι με νέο lockdown» επισημαίνει ο Andrew Kenningham από την Capital Economics.
Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική αρχή, παρά τη βελτίωση κατά τη θερινή περίοδο «το ΑΕΠ παρέμεινε αρκετά κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα».
Σε ετήσια βάση, η μείωση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2020 είναι της τάξης του 4,3%.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ανακοίνωσε νέο lockdown αρχής γενομένης από την Παρασκευή.
«Θα πρέπει να αποδεχθούμε την ιδέα ενός double dip (σσ. μια νέα ύφεση που ακολουθεί μια σύντομη περίοδο ανάκαμψης, έπειτα από ύφεση).
καθώς η οικονομία πλήττεται από τους νέους περιορισμούς» επισημαίνει ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macro.

Ισπανία: Ιστορικό ριμπάουντ +16,7% στο ΑΕΠ γ΄τριμήνου 2020 - Στο -8,7% σε ετήσια βάση

Ιστορικό ριμπάουντ κατέγραψε το ΑΕΠ της Ισπανίας στο γ΄τρίμηνο του 2020, μετά την κατάρρευση που προκάλεσε το lockdown στο β΄τρίμηνο του έτους.
Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 16,7% στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομίας τη Ευρωζώνης, ανακάμπτοντας από το -17,8% του β΄τριμήνου, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας.
Ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο +13,5%.
Σε ετήσια βάση, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 8,7% στο γ΄τρίμηνο, σύμφωνα με το ΙΝΕ, έναντι -15,2% που ήταν η εκτίμηση των αναλυτών, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Συνεχίστηκε η πτώση του ΑΕΠ της Ιταλίας, στο -4,7% το γ' 3μηνο - Στο +16,1% σε τριμηνιαία βάση

Μετά το -17,9% στο ΑΕΠ της Ιταλίας το β' 3μηνο του 2020, ήρθε το -4,7% του γ' 3μηνου για να επιβεβαίωση τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της γείτονος χώρας.
Βέβαια, σε επίπεδο τριμήνου, υπήρξε βελτίωση των όρων του ΑΕΠ κατά 16,1%, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι ενδεικτική καθώς το β' 3μηνο η χώρα βρισκόταν για πολλές εβδομάδες υπό γενικό και καθολικό lockdown.
Πάντως τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα του αναμενομένου, καθώς η ετήσια μεταβολή αναμενόταν στο -8,4% ενώ η τριμηνιαία στο +11,1%.
Image
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης