Επικαιρότητα

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο - Στους 10 οι τραυματίες, 2 μαθητές νεκροί - Ζημιές σε κτήρια

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο - Στους 10 οι τραυματίες, 2 μαθητές νεκροί - Ζημιές σε κτήρια
Καταρρεύσεις κτιρίων στη Σάμο - Στη νησί ο Χαρδαλιάς και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ - Σε μέγιστη επιφυλακή οι υγειονομικές μονάδες
Upd Δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μαθητές Λυκείου, υπήρξαν τα πρώτα θύματα του φονικού σεισμού που έπληξε στη Σάμο, αφού καταπλακώθηκαν από κατάρρευση τοίχου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, τα δύο παιδιά περνούσαν από ένα στενό δρόμο της πόλης της Σάμου και ο σεισμός προκάλεσε την πτώση ενός τοίχου.
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ βρέθηκαν στο σημείο του συμβάντος και απεγκλώβισαν τα παιδιά νεκρά από τα συντρίμμια.
Με το φόβο ενός ισχυρού μετασεισμού που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ ζουν πλέον οι κάτοικοι τη Σάμου και των γύρω νησιών, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της ισχυρότατης δόνησης των 6,7 Ρίχτερ.
Ο σεισμός, που ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος περίπου δώδεκα χιλιόμετρα και επίκεντρο βόρεια της Σάμου έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο νησί, καταρρεύσεις κτιρίων στην Σμύρνη όπου σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό τέσσερις άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί κάτω από ερείπια, 120 τραυματισμένοι, ενώ υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι, αλλά και μικρό τσουνάμι, που έχει καταγράψει ήδη τρία «κύματα».
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν τραυματισθεί στη Σάμο και άλλος ένας στη Χίο (έπεσε από σκαλωσιά την ώρα του ισχυρού σεισμού).  
Στο επίκεντρο του σεισμού υπάρχει γνωστό ρήγμα και αποτελεί σημαντικό ερώτημα για τους επιστήμονες, αν ο σημερινός σεισμός έχει «ενεργοποιήσει» άλλα, υποθαλάσσια, ρήγματα, πράγμα καθοριστικό για την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο πρωθυπουργός ανέβαλε το διάγγελμά του και στο οποίο θα ανακοίνωνε τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επικεφαλής κλιμακίου μετέβη εκτάκτως στη Σάμο.
Ιατρικό κλιμάκιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών μετέβη επίσης στο νησί, ενώ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ύψιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές μονάδες τόσο στη Σάμο, όσο και στη Χίο, όπου με μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο μετέβη επίσης στη Σάμο, ενώ οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που θα ανακύπτουν.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές κυρίως παλιά κτίρια, ενώ η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο να σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός, καθώς ο χορός της μετασεισμικής ακολουθίας είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες. 
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι τα 6,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Η Σάμος άντεξε» δήλωσε μέσω δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα».
Image



Μητσοτάκης σε Erdogan: Οι δυο λαοί να είναι ενωμένοι στα δύσκολα

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρόεδρο Erdogan για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την τραγική απώλεια ζωών από τον σεισμό που έπληξε τις χώρες μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.
"Οποιες και αν είναι οι διαφορές μας, σε τέτοιες συγκυρίες οι δυο λαοί πρέπει να είναι ενωμένοι", υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Μεγάλες υλικές ζημιές σε προσόψεις κτηρίων προκάλεσε στη Σάμο ο ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε στις 13:50 το νησί και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 19 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά της Σάμου ενώ ήταν επιφανειακός καθώς το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις στα 5 χλμ.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μικροτραυματισμούς πολιτών αλλά και για υλικές ζημιές στο Καρλόβασι.

Image
Παράλληλα αναφέρεται ότι υπάρχουν σημαντικές ζημιές και σε άλλα τμήματα της Σάμου αλλά και στα τουρκικά παράλια, ειδικά στη Σμύρνη όπου κατέρρευσαν ολόκληρες πολυκατοικίες, ενώ οι σεισμολόγοι προειδοποιούν τους κατοίκους να αποφύγουν τα παράλια του νησιού, λόγω πρόκλησης μικρού τσουνάμι.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να απομακρυνθούν από τις ακτές.
Υπήρξε και σχετικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία.
Image
Όπως τόνισε, πρόκειται για επιφανειακό σεισμό, που έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει υποθαλάσσιο ρήγμα στην περιοχή.
Σύμφωνα με κάτοικο της Σάμου που επικοινώνησε με το Bankingnews.gr οι υλικές ζημιές είναι εκτεταμένες, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.
Επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στο νησί, ανέφερε.

Προειδοποίηση σεισμολόγων για έντονη μετασεισμική ακολουθία

Προειδοποίηση ότι θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία απηύθυνε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας αναφερόμενος στην ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί της Σάμου.
«Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου.
Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί» αναφέρει ο κ.Χουλιάρας.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος.προειδοποίησε για ισχυρούς μετασεισμούς κάνοντας λόγο για μετασεισμούς ακόμα και τους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη» είπε ο κ.Παπαζάχος.
Λίγα λεπτά αργότερα έγινε ένας ακόμη σεισμός στην Ικαρία, της τάξεως των 4,6 ρίχτερ.
Image
Ήδη έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες για εκτεταμένες ζημιές σε εκκλησία στο Καρλόβασι
Image
Ταρακουνήθηκαν τα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.
Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Αισθητός και στην Κρήτη

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Τρόμος στην Τουρκία - Κατέρρευσαν πολυκατοικίες στη Σμύρνη


Μεγάλες είναι οι καταστροφές στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο, κοντά στα τουρκικά παράλια.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν καταρρεύσει κτήρια και πολυκατοικίες, με τον δήμαρχο να κάνει λόγο για την κατάρρευση 20 κτιρίων.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες, ωστόσο πολίτες έχουν σπεύσει στα χαλάσματα για να προσφέρουν βοήθεια, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης