Ενέργεια

Chevron: Κέρδη 201 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2020 – Απέδωσαν οι περικοπές

Chevron: Κέρδη 201 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2020 – Απέδωσαν οι περικοπές
Η βελτίωση των τιμών του πετρελαίου στήριξε τα αποτελέσματα της εταιρείας
Η Chevron ανακοίνωσε την Παρασκευή 30/10/2020 κέρδη για το τρίτο τριμήνο καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τα χαμηλά της άνοιξης και οι περικοπές δαπανών βελτίωσαν τα λειτουργικά αποτελέσματα.
Η Chevron και οι συνεργάτες της μείωσαν φέτος τους προϋπολογισμούς δαπανών μετά την υποχώρηση της ζήτησης και των τιμών του αργού πετρελαίου που παραμένουν περίπου 40% κάτω από την αρχή του έτους .
Η Royal Dutch Shell Plc και η BP Plc παρουσίασαν επίσης υψηλότερα από το αναμενόμενο τριμηνιαία αποτελέσματα μετά από βαθιές περικοπές δαπανών φέτος.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε κέρδη 201 εκατομμυρίων δολαρίων ή 11 σεντ ανά μετοχή σε σχέση με κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,55 $ ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι αναλυτές της Wall Street ανέμεναν απώλεια 27 σεντ για το τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.
Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο και διαπραγματεύονταν στα 68,97 δολάρια.

Ζήτηση

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Pierre Breber είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πούμε ότι η χειρότερη από την πανδημία μείωση της ζήτησης πετρελαίου είχε τελειώσει.
Οι προοπτικές για την κατανάλωση ενέργειας "εξαρτάται από το πότε οι χώρες θα ελέγξουν την πανδημία και θα συνεχιστούν αυτές οι δραστηριότητες. Δεν ξέρουμε πότε τι πρόκειται να γίνει", δήλωσε ο Breber.
Η Chevron πλησιάζει στο τέλος μιας ετήσιας αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της η οποία αντικατοπτρίζει την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών, δήλωσε ο Breber. Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της έως και 15% του προσωπικού της κατά 45.000 ατόμων.

Παρά τους χαμηλότερους όγκους, σημείωσε μέτρια λειτουργικά κέρδη στην παραγωγή πετρελαίου - φυσικού αερίου και διύλιση μειώνοντας τα έξοδα κατά 12% και τις δαπάνες για νέα έργα κατά 48%, εξαιρουμένων των εξαγορών, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό βοήθησε στην αντιστάθμιση φθηνότερων καυσίμων. Ενώ το πετρέλαιο πουλήθηκε το περασμένο τρίμηνο για 63% περισσότερο από ό, τι στο δεύτερο τρίμηνο, ήταν ακόμα πολύ χαμηλότερο από τα 47 $ την τιμή βαρελιού που έλαβε πριν από ένα χρόνο.
"Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας, επηρεάζοντας τη ζήτηση για τα προϊόντα μας που συνδέονται στενά με την οικονομική δραστηριότητα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος Michael Wirth.

Παραγωγή

Στο κορυφαίο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ, την λεκάνη Permian Basin, η Chevron αναμένει ότι η παραγωγή θα μειωθεί σε περίπου 550.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα, από 565.000 βαρέλια την ημέρα αυτό το τρίμηνο, δήλωσε ο Breber.
Είναι πιθανό να διατηρήσει την παραγωγή εκεί σταθερή μέχρι να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία.
"Ο κόσμος δεν χρειάζεται περισσότερη προσφορά", δήλωσε ο Breber.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Chevron κατά το τρίτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 7%, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, αντανακλώντας τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Οι όγκοι εξευγενισμένων προϊόντων ανακτήθηκαν από την απότομη πτώση του δεύτερου τριμήνου, ενώ παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Η εταιρεία συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο μέρισμα των μετόχων της, ακόμη και όταν οι ταμειακές ροές από εργασίες μειώθηκαν 57% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και έγιναν αρνητικές το τρίτο τρίμηνο.
"Η Chevron δημιούργησε αρκετές ταμειακές ροές για να καλύψει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες και είχε μόνο ένα μικρό έλλειμμα μετά τη χρηματοδότηση του μερίσματός της", δήλωσε η αναλυτής του Edward Jones, Jennifer Rowland.
«Ο ισχυρός ισολογισμός και η ρευστότητα της εταιρείας υποστηρίζουν το μέρισμα της σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Θεωρούμε την εταιρεία ως αμυντική συμμετοχή σε μια δύσκολη βιομηχανία».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης