Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανησυχία και στην ελληνική αγορά για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό των μονάδων αερίου από χρηματοδότηση

Ανησυχία και στην ελληνική αγορά για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό των μονάδων αερίου από χρηματοδότηση
Τυχόν αποκλεισμός των έργων αερίου από τις αειφόρες επενδύσεις θα πλήξει και την ανάπτυξη του δικτύου καυσίμου στη χώρα μας
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αποκλεισμού των έργων φυσικού αερίου και ειδικότερα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από κάθε είδους χρηματοδότηση, τραπεζική ή άλλη από το 2021, γεγονός που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες και για την ελληνική αγορά.

Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ προωθεί την ταχεία απολιγνιτοποίηση της παραγωγής της, έως ότου αναπτυχθεί η αναγκαία ισχύς σε μονάδες ΑΠΕ για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο είναι απολύτως απαραίτητη για να διασφαλιστεί η επάρκεια ισχύος.

Μάλιστα όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας έχουν λάβει άδειες για την εγκατάσταση νέων μονάδων φυσικού αερίου με την Μυτιληναίος να έχει βάλει ήδη τον θεμέλιο λίθο στο δικό της project και την Elpedison να βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την επιλογή του προμηθευτή μηχανολογικού εξοπλισμού με προοπτική λήψης της επενδυτικής απόφασης έως το τέλος του έτους. Την ίδια ώρα η διακοπή της χρηματοδότησης έργων φυσικού αερίου θα πλήξει και την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά

Ισχυρό lobbying στις Βρυξέλλες

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό και στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη ισχυρό lobbying για να αποτραπεί ο πλήρης αποκλεισμός και να υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις που θα δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου ως καυσίμου γέφυρα για τη μετάβαση στην οικονομία των μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Πάντως σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου προβλέπει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται από φυσικό αέριο δεν θα χαρακτηριστούν ως βιώσιμη επένδυση στην Ευρώπη, εκτός εάν πληρούν ένα όριο εκπομπών. Το όριο αυτό δεν πληρείται σήμερα από καμία υφιστάμενη μονάδα φυσικού αερίου.

Απαραίτητες οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα

Σύμφωνα με το προσχέδιο, για να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως βιώσιμη θα πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής και με βάση αυτά τα κριτήρια οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρέπει να παράγουν περισσότερα από 100 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα.

Όμως, ακόμη και οι πιο αποδοτικές μονάδες φυσικού αερίου στην Ευρώπη παράγουν πάνω από τρεις φορές αυτό το όριο. Για να συμμορφωθεί ο κλάδος, θα μπορούσαν οι εγκαταστάσεις να χρησιμοποιούν τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) αλλά προς το παρόν, καμία ευρωπαϊκή μονάδα φυσικού αερίου δεν το κάνει.

Αντιδρούν 8 κράτη-μέλη

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των έργων φυσικού αερίου έχει ενταθεί μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να πάψει να δανειοδοτεί τέτοια έργα ενώ ήδη από την περασμένη άνοιξη 8 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με επιστολή τους προς την Κομισιόν επεσήμαιναν το ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου «γέφυρας» για τη μετάβαση στην οικονομία της κλιματικής ουδετερότητας.

Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Λιθουανία, Πολωνία και Ουγγαρία τάχθηκαν ενάντια στις αποφάσεις της Ε.Ε. να θέσει εκτός του νέου ΕΣΠΑ έργα φυσικού αερίου καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για παύση της χρηματοδότησης αντίστοιχων έργων μετά το 2021.

Εξάλλου το ενδεχόμενο αποκλεισμού των έργων φυσικού αερίου και από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέκυψε μετά το πρόσφατο ψήφισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία τάσσεται υπέρ του αποκλεισμού από τις χρηματοδοτήσεις όλων των έργων που θα αφορούν ορυκτά καύσιμα.

Το ψήφισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος εγκρίθηκε με 65 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 3 αποχές και πλέον αναμένεται η θέση που θα λάβει η ολομέλεια του Κοινοβουλίου σε ανάλογη ψηφοφορία που θα γίνει τον Νοέμβριο.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης