Τελευταία Νέα

Έκθεση της Aurora Energy Research: Βιομηχανία άνω των 120 δισ. ευρώ ως το 2050 το υδρογόνο

Έκθεση της Aurora Energy Research: Βιομηχανία άνω των 120 δισ. ευρώ ως το 2050 το υδρογόνο
Η Aurora τόνισε ότι τη δεκαετία του 2030 και του 2040 υπάρχει σημαντική δυνατότητα χρήσης υδρογόνου στις μεταφορές

Εκτενή αναφορά στο μέλλον του υδρογόνου πραγματοποιεί η Aurora Energy Research, με ανάλυσή της τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιομηχανία άνω των 120 δισ. ευρώ στην Ευρώπη ως το 2050. Στο ίδιο πλαίσιο, η ζήτησή του θα μπορούσε να αυξηθεί σε 2500 TWh έως τα μέσα του αιώνα από τα 327 TWh που είναι σήμερα. Η ζήτηση για υδρογόνο χαμηλού άνθρακα στη βιομηχανία θα διπλασιαζόταν στα 700TWh μέχρι το 2050, ανέφερε.

Τι προβλέπεται τις επόμενες δεκαετίες

Η Aurora τόνισε ότι τη δεκαετία του 2030 και του 2040 υπάρχει σημαντική δυνατότητα χρήσης υδρογόνου στις μεταφορές, ιδίως σε βαρέα οχήματα, όπως λεωφορεία, φορτηγά, τρένα. Η Γερμανία θα αναδυόταν ως η πιο ελκυστική αγορά για την ανάπτυξη υδρογόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Πρόκειται μάλιστα για την χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση υδρογόνου σε όλη την Ευρώπη με περισσότερα από 70TWh, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/5 του ευρωπαϊκού συνόλου.

«Η Γερμανία κυκλοφόρησε μια φιλόδοξη στρατηγική υδρογόνου νωρίτερα το 2020, με προγραμματισμένα κίνητρα για παραγωγή και χρήση υδρογόνου στη βιομηχανία και εστίασε στο υδρογόνο που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε η εταιρεία.

«Η μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου θα διευκολυνθεί από την ισχυρή αύξηση της ηλιακής και της αιολικής εγκατεστημένης ισχύος τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε η έκθεση.

Η δύναμη των χωρών

Οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία αναγνωρίζονται επίσης ως ισχυρές αγορές τόσο για το πράσινο όσο και για το μπλε υδρογόνο. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να αναδυθούν ως ηγέτες στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ανέφερε η έκθεση.

Ο επικεφαλής των παγκόσμιων εμπορευμάτων της Aurora Energy Research, Anise Ganbold, δήλωσε: «Τον τελευταίο και ενάμιση χρόνο, ο θόρυβος γύρω από το υδρογόνο αυξάνεται γρήγορα. Το υδρογόνο από πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αποξήρανση των βαρύτερων ρυπαντών της Ευρώπης και ορισμένα έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ωστόσο, υπάρχει τεράστιο δυναμικό για περισσότερες επενδύσεις - εκτιμούμε το μέγεθος της αγοράς της οικονομίας υδρογόνου στην Ευρώπη έως και 120 εκατομμύρια ευρώ έως το 2050. Επί του παρόντος, η ευρωπαϊκή αγορά υδρογόνου είναι μικρή και περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στα διυλιστήρια πετρελαίου και στην αμμωνία λιπασμάτων».

Τι χρειάζεται

Για να μπορέσει η Ευρώπη να απελευθερωθεί από τον άνθρακα ως το 2050, θα απαιτηθούν σημαντικά περισσότερες επενδύσεις σε όλα τα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου. Η έκθεση καταλήγει, βγάζοντας ως συμπέρασμα ότι: «Η Γερμανία είναι τώρα ηγέτης στην Ευρώπη, με βάση την αναπτυγμένη πολιτική της, τις ισχυρές προοπτικές ζήτησης υδρογόνου και τη σημαντική αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης