Περιβάλλον

Οι επιστήμονες εντοπίζουν «ρύπανση» στο τεχνητό φως - Η συμβουλή τους

Οι επιστήμονες εντοπίζουν «ρύπανση» στο τεχνητό φως - Η συμβουλή τους

Οι τεχνητοί φωτισμοί έχουν σοβαρές επιπτώσεις δημιουργώντας αύξηση στην κλιματική αλλαγή, δηλώνει το Guardian.

Ο ανθρώπινος τεχνητός φωτισμός του πλανήτη αυξάνεται σε εύρος και ένταση κατά περίπου 2% ετησίως, δημιουργώντας αύξηση στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια ομάδα βιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Από την πλευρά τον επιστημόνων, το τεχνητό φως πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και άλλες μορφές ρύπανσης.

Οι επιπτώσεις των τεχνητών φωτισμών στην φύση

Οι κύκλοι αναπαραγωγής, τα πρότυπα δραστηριότητας και οι ευπάθεια στους θηρευτές, επηρεάζονται σε ένα ευρύ φάσμα ειδών, δημοσιεύει το περιοδικό Nature Ecology and Evolution. Από τη μειωμένη γονιμοποίηση, μέχρι θαλασσοπούλια που πετούν σε φάρους και θαλάσσιες χελώνες που περιπλανιούνται λανθασμένα στην σε φωτεινά ξενοδοχεία αναζητώντας τον ήλιο.

Μία μελέτη συγκέντρωσε 126 προηγούμενες έρευνες για να εκτιμήσει την έκταση των επιπτώσεων των τεχνητών φωτισμών. Σε όλα τα είδη ζώων που εξετάστηκαν, βρήκαν μειωμένα επίπεδα μελατονίνης - μια ορμόνη που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου - ως αποτέλεσμα τεχνητού φωτός τη νύχτα. Τα πρότυπα συμπεριφοράς διαταράχθηκαν επίσης τόσο στα νυκτερινά όσο και στα ημερήσια πλάσματα.
Τα τρωκτικά, τα οποία κυρίως χορτονομή τη νύχτα, ήταν ενεργά για μικρότερη διάρκεια, ενώ τα πουλιά άρχισαν να τραγουδούν και να ψάχνουν σκουλήκια νωρίτερα την ημέρα.

Τα οφέλη του τεχνητού φωτισμού στην φύση

Παρόλο που οι επιστήμονες  δήλωσαν ότι το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ενοχλητικό, ιδιαίτερα στα έντομα που τραβούσαν τους λαμπτήρες των αυτοκινήτων που κινούνται γρήγορα. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καθαρά αρνητικά: Ορισμένα είδη σε συγκεκριμένες τοποθεσίες επωφελήθηκαν από το νυχτερινό φως, μερικά φυτά αναπτύχθηκαν ταχύτερα και ορισμένοι τύποι νυχτερίδων εξαπλώθηκαν.

Η ποσότητα φωτισμού στον κόσμο έχει αυξηθεί και τα αποτελέσματα γίνονται πιο εμφανή.

«Αυτό που ξεχωρίζει είναι πόσο διαδεδομένα είναι τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα βρέθηκαν παντού - μικρόβια, ασπόνδυλα, ζώα και φυτά ", δήλωσε ο Kevin Gaston, καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας του Exeter. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον τεχνητό φωτισμό με τον τρόπο που σκεφτόμαστε άλλες μεγάλες συστημικές πιέσεις όπως η κλιματική αλλαγή».

Οι δορυφορικές εικόνες της Γης τη νύχτα δείχνουν πόσο γρήγορα το πρόβλημα επεκτείνεται γεωγραφικά, αλλά τα φώτα γίνονται επίσης πιο έντονα καθώς οι ακριβοί μαλακοί πορτοκαλί λαμπτήρες αντικαθίστανται από μεγαλύτερους αριθμούς φθηνών λευκών φωτεινών LED. Αυτό είναι βιολογικά προβληματικό επειδή το λευκό φως έχει ευρύτερο φάσμα, όπως το φως του ήλιου.

Σε αντίθεση με την κλιματική κρίση, ο ανέφερε Kevin Gaston ότι η επίλυση του προβλήματος του τεχνητού φωτισμού θα εξοικονομήσει αντί να κοστίζει χρήματα. Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λιγότερα φώτα, αυτό θα σήμαινε χαμηλότερο κόστος, λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και χαμηλότερες εκπομπές. Το οποίο θα απαιτούσε αλλαγή νοοτροπίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης