Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: Υποκρισία, λαθροχειρία, προχειρότητα, αναχρονισμός και διαπλοκή οι "5 τομές" για την ανακύκλωση από το ΥΠΕΝ

Σ. Φάμελλος: Υποκρισία, λαθροχειρία, προχειρότητα, αναχρονισμός και διαπλοκή οι
Δήλωση Σ. Φάμελλου για την παρουσίαση των "5 τομών" στον τομέα της ανακύκλωσης από το ΥΠΕΝ
Μετά την «εν κρυπτώ» θεσμοθέτηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων τον Αύγουστο, ο κύριος Χατζηδάκης κάλεσε σε συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει, ως δική του καινοτομία, την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα απόβλητα στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο. Για να καλύψει τις επιδιώξεις του για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την καύση, υποτιμώντας την ανακύκλωση, επικαλέστηκε πέντε τομές στην ανακύκλωση.
Κατάφερε όμως, τελικά, να παρουσιάσει το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής: Υποκρισία, Λαθροχειρία, Προχειρότητα, Αναχρονισμός και Διαπλοκή:

1. Υποκρισία: Ο κύριος Χατζηδάκης παρουσιάζει ως καινοτομία τις υποχρεώσεις της χώρας με βάση τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία (π.χ. χωριστή συλλογή σε τέσσερα ρεύματα), για τις οποίες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα την ευθύνη της διαπραγμάτευσης ως κυβέρνηση, και που με δική του ευθύνη καθυστερούν στην Ελλάδα.
2. Λαθροχειρία: Ενώ έχει παγώσει την τιμολογιακή πολιτική με κίνητρα για την ανακύκλωση και την εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω», εδώ και ένα χρόνο που είναι στην ηγεσία του Υπουργείου, ο κύριος Χατζηδάκης βαφτίζει τη νομοθετημένη «εισφορά κυκλικής οικονομίας» του νόμου 4609/2019 σε «τέλος ταφής», για να τη χρησιμοποιήσει ως κίνητρο για την καύση παντού. Από την πίσω πόρτα, δημιουργεί ταυτόχρονα ΟΤΑ δύο ταχυτήτων για να μοιράζει κατά το δοκούν τα έσοδα από το «τέλος ταφής».
3. Προχειρότητα: Σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα από την ψήφιση του νόμου για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης κάνει επιπλέον, νέες διορθώσεις σε θέματα σχετικά με την πλαστική σακούλα αποδεικνύοντας την προχειρότητα και το επιτελικό μπάχαλο εντός του ΥΠΕΝ, καθώς και την υποτίμησή του στην κυκλική οικονομία και στις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας.
4. Αναχρονισμός: Ο κύριος Χατζηδάκης παρουσιάζει ως καινοτομία το ήδη θεσμοθετημένο επί ΣΥΡΙΖΑ κριτήριο του οικολογικού σχεδιασμού για τις εισφορές των παραγωγών των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, το οποίο η ΝΔ δεν εφάρμοσε το 2020 κατά την έγκριση των επιχειρησιακών σχεδίων ΣΕΔ συσκευασίας. Από την άλλη όμως, μας γυρίζει χρόνια πίσω, μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εφόσον σταμάτησε τη μελέτη καταγραφής των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων παραγωγής απορριμμάτων που είχε δρομολογηθεί, εφόσον καθυστερεί την εφαρμογή της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, που είχε νομοθετηθεί από το 2018, αλλά και τη συλλογή στα τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ.
5. Διαπλοκή: Το μόνο που προωθεί και ετοιμάζει ο κύριος Χατζηδάκης, και μέσω του νέου ΕΣΔΑ, είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και πανάκριβων υποδομών ενεργειακής αξιοποίησης, τις οποίες μεταφέρει στην αρμοδιότητά του, παραβιάζοντας τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ ώστε, από την πίσω πόρτα, να τους μεταφέρει μόνο κόστος.
Πρόκειται για ένα μονοπάτι πολύ γνωστό στον Υπουργό, από την προηγούμενή του θητεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης την περίοδο 2012-2014, όταν υλοποίησε σχέδιο εκτεταμένων ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, το οποίο και ανέτρεψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζοντας δημόσιες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων που σήμερα ακολουθεί η πλειοψηφία των ΟΤΑ. Επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος με σκοπό λίγοι και εκλεκτοί να πάρουν τα πανάκριβα συμβόλαια επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων αλλά και τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Δεν είμαστε αφελείς να περιμένουμε πραγματική περιβαλλοντική πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, θα ήταν σκόπιμο, το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κύριος Χατζηδάκης να επεξεργαστεί, εκτός από τις παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν στην επικείμενη διαβούλευση, και το αφήγημα που θα παρουσιάσει στη Βουλή, γιατί πλέον το περιβαλλοντικό του προσωπείο έχει ξεφτίσει επικίνδυνα και το σημερινό παραμύθι του δεν έπεισε κανένα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης