Επικαιρότητα

Καραντίνα: Νέες βόμβες στην οικονομία και τον προϋπολογισμό

Καραντίνα: Νέες βόμβες στην οικονομία και τον προϋπολογισμό
Ξεπερασμένες οι σημερινές προβλέψεις της Κομισιόν για ύφεση 9% το 2020 - Κάθε μήνας καραντίνα κόβει 3% από το ΑΕΠ
Το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για ολική καραντίνα 30 ημερών όμοια με εκείνη του περασμένου Μαρτίου βάζει σε νέες περιπέτειες την οικονομία της χώρας, ενώ πυροδοτεί με νέες βόμβες τον προϋπολογισμό.
Είναι μια εξέλιξη καταστροφική για τις επιχειρήσεις και τον παραγωγικό ιστό της χώρας, σημαίνοντας έτσι αμέσως τον συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να μεταβαίνει εκτάκτως στην οδό Νίκης στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προκειμένου να επαναξιολογηθεί η όλη κατάσταση.

Τα μέτωπα είναι πολλά, με τις αποφάσεις για τη νέα σκληρή καραντίνα να κάνουν ακόμη πιο μαύρες τις προβλέψεις για την ύφεση το 2020, η οποία βαθαίνει απότομα στο τρίτο και το τέταρτο φετινό τρίμηνο, κλειδώνοντας έτσι το σενάριο για διπλάσιο ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Κάθε μήνας καραντίνα κόβει 3% από το ΑΕΠ

Η ύφεση φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από 10% έναντι 8,2% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αφού κάθε μήνας «κλειστής» οικονομίας κόβει 3 μονάδες από την ανάπτυξη, με τις απώλειες στο ΑΕΠ να υπολογίζονται σε περίπου 5 με 5,5 δισ. ευρώ.
Το ΑΕΠ σε πραγματικά νούμερα κατηφορίζει και φτάνει στη ζώνη των 165 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα σπάει το φράγμα του 7% του ΑΕΠ από 6,23% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Ο προϋπολογισμός γεμίζει με νέες τρύπες στα έσοδα, κυρίως από τις αναστολές πληρωμών, ενώ εντείνονται οι φόβοι για νέα γενιά «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο, καθώς εν μέσω πανδημίας και lockdown οι φορολογούμενοι καλούνται να σηκώσουν έως το τέλος του έτους ένα βαρύ φορολογικό φορτίο που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ (δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τρέχουσες οφειλές για τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί, τέλη κυκλοφορίας).
Η οικονομική στενότητα σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, καθιστώντας μετέωρο τον στόχο της κυβέρνησης για την πορεία των φορολογικών εισπράξεων το τελευταίο δίμηνο του έτους.

Μεγαλώνει η μαύρη τρύπα

Επιπρόσθετα, διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στα κρατικά ταμεία αναμένεται να προκαλέσει η περαιτέρω πτώση του τζίρου στην αγορά και της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής καραντίνας και των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Την ίδια ώρα ο λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης αυξάνει θεαματικά, ασκώντας τρομακτικές πιέσεις στις δαπάνες, με το οικονομικό επιτελείο να βάζει μπρος τα σχέδια για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές.
Οι εξελίξεις αυτές στην οικονομία της Ελλάδας δεν έχουν ενσωματωθεί στη σημερινή έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού δεν στηρίζονται σε παραδοχές για δεύτερο lockdown.
Κατ' επέκταση η εκτίμηση για ύφεση 9% φέτος δεν μπορεί να έχει καμία βάση.
Καμία τύχη δεν μπορεί να έχει επίσης το σενάριο για ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη, μετά τις διάσπαρτες καραντίνες στις χώρες-μέλη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης