Τελευταία Νέα
Ενέργεια

YΠΕΝ Ισραήλ: Ελπίζουμε ότι και η Ιταλία θα μπει στον EAST MED ενόψει τελικής επενδυτικής απόφασης το 2021

YΠΕΝ Ισραήλ: Ελπίζουμε ότι και η Ιταλία θα μπει στον EAST MED ενόψει τελικής επενδυτικής απόφασης το 2021
Στο τέλος του 2019, το μερίδιο της ενέργειας άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ήταν 30% και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 5%

Το Ισραήλ σχεδιάζει να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες από το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, δήλωσε ο Ehud Adiri, γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Ενέργειας της χώρας, με το βάρος να πέφτει στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά.

«Το 2030, θα φτάσουμε το 30% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το 70% του φυσικού αερίου. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2030, σχεδιάζουμε 16 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» τόνισε ο Adiri.

Η τρέχουσα συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ισραήλ από όλες τις πηγές καυσίμων ανέρχεται σε 16 GW, αλλά ο Adiri είπε ότι η χώρα θα το διπλασιάσει μέσω της δημοσίευσης νέων ανανεώσιμων προσφορών, ενώ θα καταργήσει επίσης τον άνθρακα έως το 2025. «Έτσι, δεν θα έχουμε άνθρακα μετά το 2025 και θα μειώσουμε το 90% των ρύπων μας σε 10 χρόνια» συμπλήρωσε.

Τα δεδομένα του 2019

Στο τέλος του 2019, το μερίδιο της ενέργειας άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ήταν 30% και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 5%.

Συζήτησε επίσης τις πρόσφατες, υψηλού δυναμικού ανακαλύψεις φυσικού αερίου της χώρας που είπε ότι ήταν σημαντικές για την περιφερειακή συνεργασία και οδήγησε στη δημιουργία του φόρουμ East Med Gas, το οποίο έχει πλέον μετατραπεί σε διεθνή οργανισμό.

Οι επενδυτές χρειάζονται για τον αγωγό East Med

Χαιρέτισε τον αγωγό EastMed Gas ως ένα άλλο έργο περιφερειακής συνεργασίας, χαρακτηρίζοντάς το ως «μια πολύ φιλόδοξη πρωτοβουλία που θα στείλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας». Εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ιταλία θα υπογράψει σύντομα τη διακυβερνητική συμφωνία, την οποία το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν ήδη υπογράψει τον Ιανουάριο του 2020 για να επιτρέψουν τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης έως τα τέλη του 2021.

Κάλεσε τέλος τους επενδυτές από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ορισμένοι θεωρούν ότι είναι δαπανηρό και ανέφικτο να εκτελεστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης