Επικαιρότητα

Χαρδαλιάς: Πως θα λειτουργεί το SMS στο 13033 - Στο forma.gov.gr όλα τα έντυπα για τις μετακινήσεις

Χαρδαλιάς: Πως θα λειτουργεί το SMS στο 13033 - Στο forma.gov.gr όλα τα έντυπα για τις μετακινήσεις
Εντατικούς ελέγχους στις μετακινήσεις, ειδικά τις βραδυνές ώρες, προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Σε «κρίσιμο και σημαντικό σταυροδρόμι» βρισκόμαστε, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, το απόγευμα της Πέμπτης 5/11.
Αντιμετωπίζουμε «ακόμα μια δύσκολη συγκυρία», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε «μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει και θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε» καλώντας τους πολίτες «να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το εθνικό σύστημα υγείας, την ίδια μας την πατρίδα».
«Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να επαναλάβουμε όλα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε «μόλις 5 ημέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%» ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και τα ανοικτά νηπιαγωγεία-δημοτικά είναι οι δυο βασικές διαφορές της νέας καραντίνας έναντι αυτής του Απριλίου, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Προσέθεσε δε ότι όλα τα έντυπα είναι αναρτημένα στο Forma.gov.gr.

Πώς λειτουργεί το σύστημα με το SMS στο 13033

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις ισχύουν τα εξής:

-Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από επικοινωνία). [SMS - Επιλογή 1]
-Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS - Επιλογή 2]
-Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS - Επιλογή 3]
-Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. -Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS - Επιλογή 4]
-Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS - Επιλογή 5]
-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS - Επιλογή 6]
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε λελογισμένες μετακινήσεις και ξεκαθάρισε ότι τις ειδικά τις βράδυνες ώρες οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και μετακινήσεις θα επιτρέπονται για ατομική άσκηση, λόγους υγείας, βόλτα με κατοικίδιο κ.τλ. κοντά στην κατοικία.

Με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα

Με αρνητικό τεστ PCR μπορούν πλέον να έρχονται στην χώρα ξένοι από αεροδρόμια αλλά και από χερσαία σύνορα. Αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό επιτρέπεται για επιστροφή στην περιοχή κατοικίας, επαγγελματικούς λόγους ή για επανένωση οικογενειών.
Τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων, συμβολαιογραφείων με εξαίρεση επείγουσες περιπτώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης