Ενέργεια

Ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες των ΕΛΠΕ και Energean στη δυτική Ελλάδα - Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες

Ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες των ΕΛΠΕ και Energean στη δυτική Ελλάδα - Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες
Το ΥΠΕΝ απέστειλε στις αρμόδιες Περιφέρειες τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αυτές καλούνται πλέον να διατυπώσουν εγγράφως τη γνώμη τους σε διάστημα 45 ημερών
Με καθυστέρηση αρκετών μηνών, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κινητικότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γύρω από το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων.
Έτσι παράλληλα με την έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, πρόσφατα το υπουργείο απέστειλε στις αρμόδιες Περιφέρειες τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.
Πλέον τα Περιφερικά Συμβούλια Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Αττικής καλούνται να διατυπώσουν εγγράφως τη γνώμη τους και τυχόν παρατηρήσεις επί του φακέλου της Στρατηγικής Μελέτης σε διάστημα 45 ημερών.       
Εν τω μεταξύ η έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη ΒΔ Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, ανοίγει τον δρόμο για την κύρωση από τη Βουλή και την ενεργοποίηση των σχετικών συμβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι για τη ΒΔ Πελοπόννησο έχουν ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών» τα Ελληνικά Πετρέλαια και για την Αιτωλοακαρνανία η Energean.
Μετά την έγκριση του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος

Η υπό παραχώρηση περιοχή στη ΒΔ Πελοπόννησο είναι 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα η έκταση είναι 4360,3 τ. χλμ., κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και κατά ένα μέρος της Ευρυτανίας.
Οι εγκριτικές αποφάσεις περιλαμβάνουν σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές.
Ενδεικτικά προβλέπεται η διατήρηση ζώνης προστασίας 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 300 μέτρων εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής στη ΝΔ Πελοπόννησο (500 μέτρα στην Αιτωλοακαρνανία) εντός της οποίας δεν θα επιτρέπεται να χωροθετηθούν γεωτρήσεις έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης, ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η διέλευση αγωγών.
Επίσης υπάρχουν μέτρα προστασίας για τις περιοχές που επισκέπτονται άγρια ενδημικά και αποδημητικά είδη πανίδας και ορίζεται να αποφεύγονται οι ερευνητικές εργασίες σε τουριστικές παράκτιες περιοχές κατά τους θερινούς μήνες.
Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τις σεισμικές έρευνες (βέλτιστη επιλογή ανάμεσα σε ελεγχόμενες ήπιες εκρήξεις ή μηχανικό δονητή εδάφους, αποφυγή πρόκλησης ζημιών σε μνημεία και σε κτίρια, ελαχιστοποίηση της διατάραξης των δραστηριοτήτων σε αστικές και αγροτικές περιοχές, κ.α.) καθώς και για την πρόληψη ατυχημάτων και το ενδεχόμενο διαρροών.
Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρίες διεξάγουν ήδη έρευνες στη Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί το Μάιο του 2014 με τις οποίες παραχωρήθηκαν στα ΕΛΠΕ η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και στην Energean η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και το κοίτασμα στο Κατάκολο που έχει περάσει στο στάδιο της εκμετάλλευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης