Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IDFC: Επενδυτικές τράπεζες χρηματοδότησαν με 197 δισ. δολ. πράσινα έργα

IDFC: Επενδυτικές τράπεζες χρηματοδότησαν με 197 δισ. δολ. πράσινα έργα
Συνολικά, 867 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί από το 2015, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία του Παρισιού
Η International Development Finance Club (IDFC), μια ομάδα 26 εθνικών και περιφερειακών αναπτυξιακών τραπεζών, ανακοίνωσε ότι τα μέλη της χορήγησαν 197 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινη χρηματοδότηση το 2019, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο του συνολικού δανεισμού τους.
Ενώ το 2018 η αύξηση ήταν 47%, το ποσοστό για το 2019 παραμένει κάτω από τα υψηλά επίπεδα που επιτεύχθηκαν το 2017, ανέφερε το IDFC σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 6/11/2020.
Συνολικά, 867 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί από το 2015, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο ρόλος των κρατικών δανειστών στην καθοδήγηση της παγκόσμιας ανταπόκρισης στην κλιματική αλλαγή έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, λαμβάνοντας υπόψη την χρηματοδότηση και την ικανότητά τους να ανοίξουν το δρόμο για αυξημένες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, περιορίζοντας τον κίνδυνο.

Η προθυμία τους να κάνουν περισσότερα πρόκειται να δοκιμαστεί την επόμενη εβδομάδα, όταν οι 450 αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου συναντηθούν για πρώτη φορά στο Παρίσι, όπου αναμένεται να υπογραφεί κοινή δέσμευση για την επιτάχυνση των κλιματικών προσπαθειών τους.

Κεφάλαια

Από τη χρηματοδότηση που παραχωρήθηκε το 2019 από τον όμιλο, ο οποίος περιλαμβάνει τις αναπτυξιακές τράπεζες της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Γαλλίας, το 95% πήγε στη χρηματοδότηση του κλίματος με τα υπόλοιπα, περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, προς άλλους περιβαλλοντικούς στόχους, όπως έργα βιοποικιλότητας και έλεγχος βιομηχανικής ρύπανσης .
Συνολικά, 5 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για «χαμηλότερη παραγωγή άνθρακα και αποδοτική ενέργεια», η οποία μπορεί να περιλαμβάνει έργα εναλλαγής καυσίμων, όπως χρηματοδότηση φυσικού αερίου υπέρ του άνθρακα.

Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης για το κλίμα, το 87% κατευθύνθηκε σε έργα πράσινης ενέργειας και αυτά που επικεντρώθηκαν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής, εν τω μεταξύ, αντιπροσώπευε το 10% της συνολικής χρηματοδότησης του κλίματος, ένα τέταρτο του προηγούμενου έτους και περισσότερες από τρεις φορές τις επενδύσεις το 2015, ανέφερε η έκθεση.
Η συντριπτική πλειονότητα των πράσινων δαπανών χρηματοδότησης - 135,8 δισεκατομμύρια δολάρια - προοριζόταν για έργα στην Ανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών δαπανών, το 87%, επενδύθηκε στις χώρες καταγωγής των τραπεζών και σχεδόν όλη η χρηματοδότηση, το 97%, χορηγήθηκε με τη μορφή δανείων.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης