Επικαιρότητα

Επικοινωνία Δένδια – Cavusoglu για τις συνθήκες έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Επικοινωνία Δένδια – Cavusoglu για τις συνθήκες έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου
Αναμένεται συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο άμεσο μέλλον για την επιτάχυνση του διαλόγου
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu είχε την Κυριακή (8/11/2020) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις συνθήκες, που θα επέτρεπαν μία συνάντησή τους στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας ότι όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο.
Εν τω μεταξύ για «μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση, τουρκική προκλητικότητα» κάνει λόγο ο Νίκος Δένδιας, αναφέροντας την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, τον πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων άνωθεν του ελληνικού εδάφους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχές που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα κ.α.
Υπενθυμίζει ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου γίνεται σαφής μνεία στη δυνατότητα υιοθέτησης κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της.
«Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων», αναφέρει.
«Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες κατά πόσον αυτό το περιθώριο που δόθηκε στη διπλωματία θα αποφέρει καρπούς.
Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της γειτονικής χώρας πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της».
«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεων της με την Ελλάδα έχει κόστος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται όφελος», τονίζει.

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις


Την ίδια ώρα καλά κρατούν οι προκλήσεις της Τουρκίας. Μαζί με τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος MHP, Devlet Bahceli θα βρίσκεται στα κατεχόμενα, στις 15 Νοεμβρίου 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan για την επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι θα κάνουν όλοι μαζί picnic στα Βαρώσια.
Σε ομιλία του στο Καχραμάνμαρας της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εάν δεν αντιδρούσαμε στην τυραννία της Συρίας, στη διαίρεση του Ιράκ, στις στρεβλώσεις στη Λιβύη, στην αδικία και πειρατεία στην Ανατολική Μεσόγειο, κανείς δεν θα μας στόχευε.
Ιδού τώρα δόξα τω Θεώ έγιναν εκλογές στην “βόρεια Κύπρο”. Και ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, ναι, έγινε πρόεδρος ένας αδελφός μας που αγαπάει την Τουρκία, που αποδέχτηκε την Τουρκία.
Και πρώτα ο Αλλάχ θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία στην Κύπρο».
Είπε επίσης ότι «στις 15 του μήνα εμείς ως Συμμαχία Δημοκρατίας, πρώτα ο Αλλάχ, μαζί με τον Bahceli και τις αντιπροσωπείες μας θα είμαστε στην βόρεια Κύπρο.
Θα συμμετάσχουμε στις τελετές εκεί. Και μετά τις τελετές θα κάνουμε όλοι μαζί picnic στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων».

«Και μαζί με τους αδελφούς μας στη βόρεια Κύπρο θα προβάλουμε αναβιώνοντας εκεί με την παρουσία μας τους δεσμούς της μητέρας πατρίδας με την μικρή πατρίδα.
Υπάρχει ανάγκη γι αυτό. Και αυτό καθυστέρησε.
Και αυτό πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει πάλι. Αν δεν κάναμε όλα αυτά θα μπορούσαμε εμείς να κοιτάξουμε στα μάτια τον λαό μας», ανέφερε.

www.worldenergynews.grΡoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης